Halloween bileet – vuoden jännittävimmät juhlat

Halloween on vuoden juhlapyhistä ehkäpä jännittävin ja samalla myös yksi hauskimmista. Harvoin saa yhtä hyvää syytä pukeutua naamiaisasuun, kummitella ja tehdä kepposia. Alun perin Halloween oli muinaisten kelttien talven alkamisen juhla, jolloin vainajahenkien uskottiin liikkuvan elävien keskuudessa. Halloween-nimi onkin lyhenne englannin sanoista All Hallow’s Eve.

Euroopassa Halloweenia on vietetty perinteisestä Englannissa, Skotlannissa ja Irlannissa, jossa kelttien historialliset vaikutteet ovat vahvoja. Yhdysvaltoihin Halloween rantautui siirtolaisten mukana. Aikojen saatossa Halloweenin vietto on saanut Yhdysvalloissa aivan omat mittasuhteensa, ja Suomessa vietetty Halloween noudattaa pitkälti amerikkalaista kaavaa. Tosin Suomessa juhlinta ei toteudu aivan niin suurella volyymilla kuin Amerikassa, jossa talot koristellaan sisältä ja ulkoa näyttävästi jo hyvissä ajoin. Juhlaa saatetaan rapakon takana viettää jopa viikkoja, kun taas Suomessa juhlinta keskittyy pitkälti yhteen tai kahteen päivään.

Halloween ajankohta vaihtelee eri maiden välillä. Sitä vietetään perinteisestä lokakuun viimeisenä päivänä, mutta Suomessa sen viettoon ei ole määritelty tarkkaa päivämäärää. Moni viettää juhlaa kuitenkin joko lokakuun viimeistä päivää edeltävänä tai seuraavana viikonloppuna. Halloweenia ei pidä sekoittaa Pyhäinpäivään, jonka vietto tapahtuu marraskuun ensimmäisenä lauantaina. Vaikka juhlien historiallinen merkitys on pitkälti sama, on Pyhäinpäivässä hieman uskonnollisempi merkitys, Halloweenin ollessa pääasiassa hauska juhla. Suomeen Halloweenin toi ensimmäisen kerran Helsingin sotainvalidien naisjaosto 1950-luvulla – minkäs muunkaan, kuin bileiden muodossa!

Kurpitsalyhty ja muut Halloween koristeet

Irvistävät kurpitsalyhdyt ovat varmasti tunnetuin Halloweenin symboli. Halloween lyhty on helppo tehdä itse kotona, kunhan huomioi muutaman asian. Muista varata riittävästi sanomalehtiä suojaamaan tilaa, jossa aiot kurpitsalyhdyn valmistaa. Etenkin, jos projektissa on mukana lapsia, saattaa kurpitsan sisuksia lentää vähän minne sattuu. Muista myös hahmotella haluamasi kasvot kurpitsalle tussilla ennen niiden leikkaamista. Moni luottaa omiin taitoihinsa tehdä irvistys vapaalla kädellä, mutta veitsellä kaivertaminen epätasaiseen pintaan ei ole niin helppoa, mitä voisi kuvitella. Kurpitsalyhdyt säilyvät hyvin viileässä, mutta eivät kestä pakkasta. Parasta on valmistaa lyhdyt juuri ennen juhlia, jolloin ne ovat näyttävimmillään.

TOSIBILETTÄJÄN TÄRPPI:

Voit hyödyntää kurpitsan sisuksen soseuttamalla sen. Kurpitsasosetta voi käyttää esimerkiksi sämpylöihin tai muihin suolaisiin herkkuihin. Kurpitsan siemenet ovat puolestaan helppo herkku, kun ne paahtaa.

Halloween askartelu ja Halloween DIY ovat viime vuosina nostaneet suosiotaan. Koristeiden suhteen vain mielikuvitus on rajana! Halloweeniin kuuluvat olennaisesti kummitukset, aaveet, noidat ja luurangot. Yksinkertaisimmillaan hämärä Halloween tunnelma syntyy sammuttamalla valot ja laittamalla kynttilöitä palamaan. Turvallisuuden vuoksi kannattaa suosia LED-tuikkuja, jotka luovat sopivan tunnelman ilman tulipalovaaraa.

Halloween koristelu onnistuu myös valotikuilla. Voit esimerkiksi luoda liittimillä valotikuista huikean hienon hämähäkinseitin tai muita jännittäviä kokonaisuuksia. Pimeässä hohtavat asiat ovat muutenkin listan kärjessä, kun pohdinnassa ovat Halloween rekvisiitta ja tarvikkeet. Näkymätön muste ja UV-valossa hohtava teippi antavat mahdollisuuden luoda hurjan hienot Halloween koristelut! Voit esimerkiksi maalata suurelle kankaalle jännittävän Halloween maiseman tai koristella tarjoiluastioita hohtavalla teipillä. Muistathan, että tavallisessa valossa näkymätön muste ja UV-teippi eivät erotu, mutta kun vaihdat valot UV-malliin, alkavat nämä koristelut hohtaa maagisesti. UV-valot on nykyään mahdollista saada aivan normaaleilla E14- ja E27-kannoilla, jolloin ne sopivat useimpiin valaisimiin, joita kotoa jo löytyy.

TOSIBILETTÄJÄN TÄRPPI:

Iso bilepaketti on loistava vaihtoehto, mikäli kaipaat valmiin kokonaisuuden valotikkuja ja hohtavia tarvikkeita, joista inspiroitua ja keksiä ideoita koristeluun.

Helppoja Halloween koristeita ovat pimeässä hohtavat ilmapallot, jotka ovat kestosuosikki, kun kyseessä on lasten Halloween juhlat. Myös mystinen plasmapallo, plasmalautanen sekä jättimäiset LED-pallot ovat omiaan luomaan sopivaa tunnelmaa. LED-kuvaprojektorissa on puolestaan valmiina neljä eri vaihtoehtoa, joista yksi on Halloween teema. Heijastamalla Halloween kuvioita pitkin seiniä saat luotua huikean hienoa juhlatunnelmaa!

Karkki vai kepponen? Halloween tarjoilut, juomat ja kattaus

Halloween juhlien tarjoilussa saa heittää mielikuvituksen valloilleen, sillä aivan arkisistakin ruoista saa luotua varsin mehevät Halloween ällötykset. Hyvä Halloween ruoka on helppo, mutta maukas. Kokeile esimerkiksi hammashirviön salaattia, sormihodareita tai muumioleipiä. Parhaat Halloween reseptit syntyvät usein silloin, kun katsoo tuttuja raaka-aineita uusin silmin: kuinka niistä saisi jotain mahdollisimman ihanan ällöä ja jännittävää, mutta silti hyvän makuista? Tämä on monesti hyvä tapa saada lapset maistamaan ruokia, jotka arjessa eivät ole niitä kaikista suosituimpia.

Yksi halpa tapa tuunata tarjoilut Halloween teemaan sopivaksi on värjätä ne elintarvikeväreillä teeman mukaisiksi. Hyviä Halloween värejä ovat esimerkiksi oranssi, musta, vihreä ja violetti, mutta voit tässäkin asiassa antaa luovuuden päästä valloilleen. Pöytään on hyvä varata myös pientä Halloween naposteltavaa, kuten muumioituneita nakkeja, hämähäkkipiirakoita tai minikurpitsoja.

TOSIBILETTÄJÄN TÄRPPI:

Piristä kattausta sirottelemalla tarjoilupöydälle valotikkuja tai piirtämällä pöytään näkymättömällä musteella. Näin koko Halloween kattaus hyppää hetkessä seuraavalle tasolle!

Halloween jälkiruoka voi olla melkein mitä vain, mutta suosittua on koristella tässäkin tapauksessa tarjoilut jännittävästi. Kokeile esimerkiksi hauskoja noidanhattumuffinsseja. Toinen hyvä vaihtoehto jälkiruoaksi on Halloween cupcake. Myöt muut Halloween karkit ja leivonnaiset toimivat jälkiruokina mainiosti.

TOSIBILETTÄJÄN TÄRPPI:

Karkkeja on hyvä varata juhliin myös siksi, että Halloweenin perinteisiin kuuluu Karkki vai kepponen -leikki, jossa kysyjät tulee lahjoa karkeilla, ellei halua joutua kepposen uhriksi.

Halloween booli on jokaisen juhlan tärkein juoma. Halloween limonadi sopii lastenjuhliin, kun taas aikuisten versiossa voi lorauttaa sekaan hieman alkoholia. Hyiseen Halloween booliin sopivat esimerkiksi karpalon ja limen maut. Mikäli haluat booliin extrasäväyksen, luo pohjalle sammakonkutumainen seos esimerkiksi perunasuurimoista tai chiasiemenistä. Sammankonkutumaisiin juomiin sopii loistavasti lasinen juomapurkki kahvalla, sillä tällaisessa lasissa koko juoman komeus pääsee parhaiten esiin. Aikuisten makuun sopii hyvin hiprakkaisen baarimikon mystinen Halloween booli. Lisää juoman tai boolin sekaan pari LED-jääpalaa, jotka luovat juomalle hurjan jännittävän Halloween hohteen.

Voit myös järjestää juhlien juomatarjoilun niin, että teet valmiiksi kasan erilaisia raaka-aineita, joista jokainen saa kasata itse oman luomuksensa. Näin saattaa syntyä juuri se eeppisin Halloween drinkki. Hyviä ainesosia ovat esimerkiksi soseutetut mansikat ja erilaiset hedelmät. Lantringeissa voit suosia jännittävän värisiä juomia, jotka tuovat drinkkeihin mielenkiintoa, mutta maistuvat samalla hyviltä. Muista varustaa drinkkipiste ledeillä varustetulla cocktail shakerilla ja hohtavilla tarvikkeilla, joilla oman juoman voi koristella juuri itsensä näköiseksi. Myös kokonaisvaltainen kotibaarisetti on omiaan tähän tarkoitukseen.

TOSIBILETTÄJÄN TÄRPPI:

Saat hauskan lisän booliin, kun jäädytät kumihanskassa vettä ja laitat kädenmuotoisen jääpalan boolin sekaan. Lisää pohjalle vielä LED-jääpala, joka antaa kädelle jännittävän hohteen.

Halloween asu ja asusteet

Meksikossa Halloweenin vastine on Dia de los Muertos eli kuolleiden päivä. Oletkin ehkä nähnyt koristeellisia pääkallomaalauksia, joita maalataan kasvoille juhlan kunniaksi? Halloween on maailmanlaajuisesti yksi niistä juhlista, joissa pukeutuminen on sallittua ja suositeltua – mitä villimpi asu, sen parempi fiilis! Halloween asu ja meikki voi olla oikeastaan mitä vain, kunhan siihen on mietitty jokin jännittävä teema. Noidat, aaveet, kummitukset, luurangot, mustat kissat, pääkallot, kurpitsat ja muut hahmot ovat suosittuja teemoja. Halloween asut lapsille voivat olla nykyään mitä vain elokuvahahmoista eläimiin ja hullunkurisista meikeistä hiusväreihin. Tärkeintä asussa on se, että siinä viihtyy ja voi pitää hauskaa.

Moni aikuinen saattaa hieman karsastaa pukeutumista, mutta nykyään Halloween asut aikuisille ovat varsin mukavia ja tyylikkäitä. Ja miksi ei olisi välillä mukava heittäytyä lapsenmieliseksi ja pukea päälle jotain pelottavaa? Toisinaan aikuisille riittää Halloween meikki tai maskeeraus. Myös Halloween naamiot ja peruukki ovat suosittu vaihtoehto, sillä ne sopivat tunnelmaan, mutta eivät vaadi suurta panostusta. Voimme kuitenkin taata, että panostaminen palkitaan hyvänä bilefiiliksenä, kun kyseessä on Halloween pukeutuminen.

TOSIBILETÄJÄN TÄRPPI:

Helppoja asusteita Halloweeniin ovat esimerkiksi valotikuista luodut pääkallolasit tai jännittävän hohtavat korvakorut.

Halloween disco ja muut ideat juhliin

Juhlien Halloween teema saa näkyä vahvasti myös ohjelmassa. Hyvää Halloween ohjelmaa ovat esimerkiksi hyvinkin perinteiset leikit, kuten piilonen. Tämä jo itsessään kiva leikki on entistä hauskempi, kun se tehdään UV-valojen ja hohtavien koristeiden täyttämässä tilassa. Muita Halloween leikkejä ovat esimerkiksi taskulamppihippa ja aarteenetsintä, jonka kartan ja vihjeet voi tehdä näkymättömällä musteella. Palkinnoksi aartenetsinnäistä kelpaa vaikkapa kasa valotikkuja tai pieni mukana kuljetettava diskopallo.

Voit luoda juhliin jännittävän hämyistä tunnelmaa savukoneella. Savukone luo utuisen ja usvaisen tunnelman tilaan, jossa Halloween hahmot bilettävät kuin viimeistä päivää. Savukoneeseen on mahdollista tilata myös tuoksu, jolloin bileet saavat jälleen aivan uudenlaisen ulottuvuuden. Perinteinen discopallo viimeistelee jännittävän juhlatilan, sillä se on kestosuosikki, joka hurmaa aina.

Halloween juhlat aikuisille saattavat olla lastenjuhlia villimpi versio, mutta niissä pystyy hyödyntämään monia samoja elementtejä etenkin ruoan ja koristelujen suhteen. Ohjelmassa voi kuitenkin olla esimerkiksi Halloween zombie kävely, karmaisevimman asun palkitseminen, kaikenmoiset jännittävät juomapelit sekä beer pong -turnaus.

Aikuisten juhlissa toimii loistavasti nykyään entistä enemmän suosiotaan kasvattanut Halloween murhamysteeri. Tässä pelissä jokaiselle annetaan oma rooli, jonka kautta pyritään illan aikana selvittämään kuka on murhaaja. Toinen hauska leikki aikuisille on silmämurhaaja, jossa yksi joukosta on murhaaja, joka “murhaa” muut juhlavieraat yksitellen silmäniskulla. Tästä voi helposti luoda hohtoversion niin, että murhaaja jättää merkikseen esimerkiksi pienen palan UV-teippiä näkyvälle paikalle. Vaihtoehtoisesti kaikilla juhlavierailla voi olla pelin alussa hohtavat valotikuista tehdyt kaula- tai rannekorut, jotka otetaan pois sitten, kun murhaaja on iskenyt. Näin on helpompi seurata illan aikana, ketkä ovat vielä mukana pelissä ja ketkä eivät.

TOSIBILETTÄJÄN TÄRPPI:

Halloween juhlat ovat tyyliltään sellaiset, ettei niissä välttämättä ole pakko olla liikaa ennalta mietittyä ohjelmaa. Halloween asut, koristeet ja ylipäätään juhlan tunnelma saavat taatusti mukavan bilefiiliksen päälle ja ihmiset viihtymään!

Vuoden karmaisevimmat juhlat

Halloween juhlat ovat vuoden juhlapyhistä sellainen, jossa mielikuvituksen saa päästää erityisen isosti valloilleen. On mahtavaa keksiä mitä karmaisevimpia ja jännittävimpiä juhlasuunnitelmia vieraiden pään menoksi. Parhaimmillaan Halloween juhlat ovat sellaiset, joista puhutaan vielä seuraavanakin vuonna, ja toisinaan niistä muodostuu huomaamatta vuosittainen perinne. Halloween on ennen kaikkea hauska juhla, jota ei kannata ottaa turhan vakavasti. Hauskuus ja leikkimielisyys saavat tässä juhlassa näkyä!

Halloween juhlat ovat ihana piristys vuoden pimeimpään aikaan. Juhlien jälkeen voi kuitenkin iskeä kumma haikeus, kun ulkona on kylmää ja pimeää, eikä mielessä ole mitään bileitä, joita suunnitella ja odottaa. Älä kuitenkaan huoli: pikkujoulukausi on jo lähes ovella, eikä uuteen vuoteen ole enää pitkä aika. Mikäli bilejalka vipattaa kuitenkin jo aiemmin, kurkkaa parhaat vinkkimme kotibileiden järjestämiseen tai hohtobileisiin. Ja ainahan voi alkaa suunnitella jo seuraavan vuotta, jolloin voit järjestää Halloween bileet 2.0!