Lisää ideoita juhliin – hohtobileet eli glow party

Mitä ovat hohtobileet eli glow partyt?

Hohtobileet, eli glow partyt luottavat pimeyden ja pimeässä ja UV-valossa hohtavien vaatteiden, maalien ja valojen luomaan tunnelmaan. Suuren suosion maailmalla saavuttanut konsepti on viime vuosina rantautunut myös Suomeen. Hohtobileitä järjestetään usein klubeilla ja ravintoloissa, mutta mikään ei estä niiden toteuttamista myös kotioloissa tai muissa yksityistilaisuuksissa. Esimerkiksi synttärit ovat loistava tilaisuus kokeilla hohtobileitä!

Kuten muidenkin juhlien kohdalla, onnistuneen illan takaa hyvä valmistautuminen. Tässä artikkelissa tarjoamme kokonaisvaltaisen tarkistuslistan, jota seuraamalla olet hyvinkin lähellä onnistunutta hohtobileiltaa.

Parhaat hohtobileet – millä eväillä?

Hohtobileiden järjestämisessä täytyy luonnollisesti muistaa yleinen juhlien järjestämisen pyhä kolminaisuus: tarjoilu, musiikki ja hyvä seura. Hohdokkuuden luomiseen tarvitsee nähdä hieman ylimääräistä vaivaa, mutta työnteko kantaa hedelmää ensiluokkaisen tunnelman muodossa.

Mitä tarvitsen hohtobileiden järjestämiseen?

Pimeän tilan
Auringon kanssa ei kannata lähteä varustelukisaan (vaikka meidän myyntijohtajamme ideasta ehkä innostuisikin). Suomalaiset syysillat hoitavat yleensä suurimman osan pimennyksestä kuin itsestään, mutta tilan UV-valossa hohtavaa maalia ikkunat kannattaa kuitenkin peittää esimerkiksi kaihtimilla, pimennysverhoilla, mustalla pahvilla tai, opiskelijabudjettiinkin sopivasti, mustilla jätesäkeillä. Pimennykseen käytetyt paperit ja jätesäkit ovat myös mainioita pintoja joihin voit taiteilla näkymättömällä musteella koristekuvioita. Isojen tilojen koristeluun on saatavilla myös rautakaupoista ostettavaa mansikkamuovia. Tämä materiaali on ehkä hieman jätesäkkiä kestävämpää, mutta rullalla ja siten helposti levitettävissä. Jos mansikkamuovia jää yli, niin voit yleensä palauttaa sen liikkeeseen.

Ultravioletti (UV)- eli mustavalot
Vaikka hohtobileet voi järjestää myös ilman UV-valoja, luottamalla ainoastaan pimeässä hehkuviin tuotteisiin ja LED-valoihin, UV-valojen ja UV-aktiivisten koristeiden ja maalien avulla juhlista saa selkeästi enemmän irti. UV-valot eivät nykyään maksa maltaita. Esimerkiksi tämä UV-loisteputki riittää yksinään valaisemaan pienen tilan. Lisäksi meiltä löytyy E27-kantaisia mustavalolamppuja, jotka muuttavat joka kodin valaisimet biletunnelmaa kohottaviksi UV-valaisimiksi.

Valotikkuja
Valotikut, eli glow stickit, ovat hohtobileiden toinen peruspilari. Valotikkujen sisällä tapahtuva kemiallinen reaktio saa ne hohtamaan pimeässä useita tunteja. Normaaleista valotikuista voit vaikka rakentaa näyttävän kaulakorun, ja ohuemmista versioista voit liittimien kanssa muotoilla kaikkea rannerenkaista silmälaseihin

Maalit ja koristeet
Juhlatilan koristelun ei tarvitse maksaa maltaita. Lähes kaikki fluorisoivat pahvit ja neonväriset tussit hohtavat kauniisti UV-valossa. Näistä voit omien mieltymysten ja kykyjen mukaan askarrella monenlaisia koristeita. Ekstrasäväyksen luot käyttämällä näkymätöntä mustetta, joka ei näy päivänvalossa, mutta hohtaa maagisesti uv-valoissa.

Mikäli juhlatila ei ole bilekäytössä 24/7, on maalattavat pinnat hyvä suojata esimerkiksi jätesäkeillä tai mustalla pahvilla, jotka sitten hohtobileiden jälkeen voi helposti repiä pois seiniltä ja heittää roskikseen. Lisäksi tilan voi koristella esimerkiksi LED valoilmapalloilla ja pöydille asetella LED tuikkuja. Bileet voidaan vielä nostaa toiselle tasolle savukoneilla ja konfettitykeillä. Nämäkin ovat nykyään hinnaltaan kaiken kansan ulottuvilla.

Asusteet
Bilekansalle on hyvä tarjota lisäksi erikoisempaa rekvisiittaa. Meidän valikoimastamme löytyy esimerkiksi pimeässä hohtavia silmälaseja, pupunkorvia ja korvakoruja. Kotibileissä voi hankinnat koordinoida esimerkiksi bileille tehdyn Facebook-tapahtuman kautta, jotta kaikille riittää tarvittavaa rekvisiittaa ja kustannukset saa jaettua tasan porukan kesken.

Alkuvalmistelut

Tilan pimentäminen
Kun tarvikkeet ovat kasassa, on aika siirtyä valmisteluiden seuraavaan vaiheeseen. Tärkeimpänä yksityiskohtana on tietysti tilan pimentäminen. Ikkunoiden ja muiden räppänöiden pimentämiseen voi käyttää esimerkiksi jätesäkkejä, kaihtimia, pimennysverhoja tai mustaa pahvia. Lisää hohtoa saat kiinnittämällä pimennystuotteet käyttäen neonväristä fluorisoivaa teippiä. Teipin kanssa voit taiteilla myös muita kuvioita koristamaan tilaa.

Soittolistan teko
Onnistuneiden bileiden pyhään kolminaisuuteen kuuluu yhtenä pilarina hyvä musiikki, joten soittolistan suunnitteluun kannattaa varata aikaa. Lisäksi on hyvä muistaa, että bileiden ehtoopuolella DJ:ksi on usein enemmänkin halukkaita, joten soittolistan joustavuus kannattaa myös huomioida. Soittolistan kokoamiseen on monia vaihtoehtoja. Yhtenä vaihtoehtona on perustaa yhteinen Spotify-lista johon osallistujat voivat jo ennen bileitä lisätä omia suosikkejaan. Toinen vaihtoehto on rakentaa eri kategorioista koostuvia alalistoja, jotta kysymyksiin “onko jotain räppiä?” tai “laita jotain EDMää” löytyy yhdellä klikkauksella bilekansaa miellyttävä vaihtoehto. Pääasia on, että listalla on riittävästi kappaleita kattamaan koko bileaika.

Ruokatarjoilu

Hohtobileissäkin on hyvä olla riittävästi suolaista ja makeaa naposteltavaa. Tarjoilussa on hyvä ottaa ohjenuoraksi helppous. Ravinnon on paras olla helposti syötävää ja sellaista, jonka voi valmistaa ja asettaa tarjolle ennen bileiden alkua. Tämä jättää järjestäjälle, siis sinulle, aikaa keskittyä olennaiseen eli hauskanpitoon.

Hyviä vaihtoehtoja ovat esimerkiksi erilaiset salaatit (salaatin eri ainesosat voi esimerkiksi jakaa eri kippoihin, joista osallistujat voivat koota oman salaattinsa), täytetyt patongit ja voileivät, sekä sushirullat tai tuoreet kevätkääryleet. Näiden lisäksi myös kylmänä tarjottavat piirakat ovat oiva vaihtoehto. Ruokaisampia herkkuja tukemaan on hyvä tarjota perusnaposteltavaa eri sipsejä, maissilastuja tai popocorneja. Perinteisten kermaviilipohjaisten dippien ohella kannattaa kokeilla esimerkiksi kikherneistä valmistettavaa hummusta.

TOSIBILETTÄJÄN TÄRPPI

To share the amount of work, you can also have a potluck, where everyone brings something and all food is shared with the group.

Booliohjeet

Juhlissa on aina hyvä pitää juomapuoli kunnossa. Kaveriporukan kesken BYOB (eli oma pullo mukaan) sääntö pitää kustannukset kurissa, mutta useimmiten on hyvä myös laittaa tarjolle jotain yhteistä juotavaa. Alle olemme listanneet muutamia perinteisiä booliohjeita, mutta booli toki kannattaa koota oman ja osallistujajoukon maun mukaan. Autoilijat ja muut alkoholista kieltäytyjät voi ottaa huomioon esimerkiksi alkoholittomalla boolilla. Vireystilan ylläpitoon kannatta myös harkita kahvin tarjoamista.

Hohtoa kaikkiin booliviritelmiin saa esimerkiksi drinkkituotteidemme avulla.

Perintein booli

 • 50 cl Viinaa
 • 50 cl Likööriä
 • 1l mehua
 • 1,5l – 2l spriteä tai soodavettä
 • Imetään pillin läpi
 • Linnan booli (tuttu TV:stä, eli Presidentinlinnan itsenäisyyspäivänjuhlien alkuperäinen booliresepti)
 • 1 ½ pulloa Jugoslovanski Rizlingiä, tai muuta valkoviiniä jonka rypälelajikkeena on Laski Rizling
 • ½ pulloa Bordeaux Biancia,
 • 2 dl White Portia
 • 1 pullo Pöytäviinaa
 • 2 tippaa sitruunankuoriuutetta
 • 1 pullo kuivaa Elyséetä
 • 3 pulloa Grape-virvoitusjuomaa

Alkuperäinen ohje: http://www.iltasanomat.fi/viihde/art-2000000845063.html

Alkoholiton booli

 • 0,3 l greippitäysmehua
 • 0,1 I ananasmehua
 • 0,3 l omenatäysmehua
 • 1 l soodavettä tai spriteä
 • jäitä
 • Koristeet: tuoreen ananaksen paloja

Alkuperäinen ohje: http://www.naimisiin.info/haaopas/alkoholittomatboolit.html

Jäykkä booli

 • Kossua
 • Rusinoita (voit jätää rusinat pois jos maku on liian hedelmäinen)

Hauskaa ohjelmaa juhliin

Usein hyvä juoma, seura ja musiikki riittävät reseptiksi hyviin hohtobileisiin. Silti on hyvä valmistella myös 1-2 oheisohjelmanumeroa joilla voit koota jengiä yhteen ja kohottaa tunnelmaa. Meillä on alla pari ehdotusta, mutta lopulta vain mielikuvitus on rajana eri ohjelmanumeroiden järjestämisessä.

Juomapelit

Hohtobileissä kannattaa perinteisetkin juomapelit virittää uuteen uskoon hohtavan rekvisiitan avulla. Kokeile esimerkiksi hohtopullonpyöritystä tai hohto beer pongia.

Hohtopullonpyöritys

Tarvikkeet:

 • 1 tyhjä pullo (väritön läpinäkyvä pullo toimii hohtopullonpyörityksessä parhaiten)
 • 1 valotikku

Perinteinen pullonpyöritys ei ole ehkä se alkuillan suosituin seurapeli, mutta kunhan pelivälineeksi tarvittava pullo (tai kaksi) on tyhjennetty, saa tästäkin klassikosta runsaasti ilonaihetta. Pullonpyöritykseen saa lisää hohtoa ujuttamalla ohuen valotikun pullon sisään.  Perinteisen pullonpyörityksen säännöt ovat simppelit. Osallistujat istuvat ringissä ja valotikulla varustettu pullo asetetaan osallistujajoukon keskelle. Aloittava pelaaja valitaan pyöräyttämällä pulloa. Pullonsuun kohdalle osunut pelaaja valitaan aloittajaksi. Aloittaja pyöräyttää tämän jälkeen uudestaan pulloa. Tällä kertaa pullon suuaukon kohdalle osuva kanssapelaaja joutuu legendaarisen valintatilanteen eteen, jossa häneltä kysytään: “Totuus” tai “Tehtävä”. Mikäli pelaaja valitsee totuuden, pullon pyöräyttäjä kysyy pelaajalta kysymyksen  ja pelivuorossa olevan on tähän vastattava totuuden mukaisesti. Mikäli pelaaja valitsee tehtävän, on pyörittäjän keksittävä tälle jokin nopeasti suoritettava tehtävä, joka pelaajan täytyy mukisematta toteuttaa. Totuuden puhumisesta tai tehtävän suorittamisesta kieltäytyneelle pelaajille voidaan sopia jokin rangaistus. Rangaistus voi olla esimerkiksi pikkutuhmasti vaatekappaleen riisuminen tai vaikka juomahuikan ottaminen.

Hohto Beer Pong

Tarvikkeet:

 • 1.5 – 2 metriä tyhjää pöytätilaa
 • 20 muovimukia (ikoniset, normaaleja kertakäyttömukeja tukevammat Solo Red Cupsit suositeltu vaihtoehto)
 • 2 pingispalloa
 • Olutta tai muuta juotavaa
 • Vettä pallojen huuhtelemiseksi

Hohtoversio 1:

Hohtoversio 2:

Beer pong eli kaljapong on useimmille tuttu amerikkalaisista sarjoista ja elokuvista. Pelin perusidea on osua pingispalloilla toisen pelaajan tai tiimin mukeihin. Kukin osallistuja joutuu juomaan tyhjäksi ne mukit, joihin vastustaja on pingispallon upottanut. Katso tarkemmat säännöt beer pongiin täältä.

Kun perussäännöt ja tarvikkeet ovat kasassa, voidaan katsoa miten beer pongista saa tuunattua hohtobileisiin soveltuvaa ajanvietettä. Loppupeleissä välineiden hohtokuntoon laittamisessa vain mielikuvitus on rajana, mutta esittelemme nyt kaksi tapaa joilla voit tehdä mukeista ja pingispalloista pimeässä hohtavia.

Ensimmäisessä versiossa koristelemme muovimukit ohuilla rannekevalotikuilla, jotka viritetään mukin suuaukon ympärille. Tähän versioon tarvitset paketin rannekevalotikkuja ja superliimaa. Toteutus on yksinkertainen. Laita mukin ulkopintaan, hieman suuaukon alapuolelle, pikaliimaa ja taittele renkaaksi muodostettu valotikku mukin ympärille. Anna kuivua. Toteuta sama kaikille 20:lle mukille jonka jälkeen voit asetella mukit beer pongin lähtöasetelmaan ja aloittaa pelin.

Toisessa tavassa turvaudutaan UV-aktiiviseen teippiin, jota kieritetään mukien ulkopinnalle jälleen hieman suuaukon alapuolelta. Mikäli käytät beer pongiin loistavasti soveltuvia punaisia Red Cups mukeja, suosittelemme lisäämään hohtoa ensin mainitulla tavalla.

Mikäli haluat palloon lisää hohtoa voit maalata senkin UV-aktiivisilla väreillä. Esimerkiksi näkymätön muste toimii mainiosti UV-valaistussa juhlatilassa. Muista kuitenkin tehdä tämä hyvissä ajoin, jotta maalipinta ehtii täysin kuivua ennen pelin aloittamista.

Yhteenveto

Hohtobileillä saat uutta nostetta niin kotibileisiin kuin firman juhliinkin. Hohtobileet sopivat loistavasti esimerkiksi pikkujoulubileisiin tai opiskelijabileisiin vuoden pimeimmän ajan  keskelle. Eikä hohtobileiden järjestämisen tarvitse kuivuttaa kassaa juuri perinteisiä juhlia enempää. Pidä mielessä perusasiat: tarjoilu, musiikki ja hyvä porukka. Muista testata tilan pimennys ja koristelu hyvissä ajoin testaa tilan pimennys ja koristelu hyvissä ajoin - ja vaihda vapaalle. Näille ohjeilla onnistut kyllä.