Kootut vinkit kotibileiden järjestämiseen

Suomalaiseen mentaliteettiin kuuluu, että bileiksi kutsutaan mitä tahansa tilaisuutta, missä tarjoillaan alkoholia. Tästä syystä kotibileet ajautuvat liian usein siihen, että istutaan porukalla olohuoneen lattialla kittaamassa kaljaa ja tuijotetaan samalla puhelinta. Tosiasia kuitenkin on, että onnistuneilta juhlilta vaaditaan vähän muutakin kuin täyttä viinakaappia ja paria osallistujaa. Koska Internetin ihmemaassa on tarjolla yllättävän vähän ohjeita onnistuneiden kotibileiden järjestämiseen, me päätimme koota kaikki omat vinkkimme yhteen näppärään pakettiin. Näillä ohjeilla onnistut bileiden järjestämisessä aina!

TOSIBILETTÄJÄN TÄRPPI

Ohjeittemme toimivuus ei toki rajoitu vain kotibileisiin, vaan voit soveltaa niitä kaikkiin muihinkin juhliin. Huomaathan, että ohjeet on suunniteltu yli 18 –vuotiaille.

1. Kuinka kutsun porukkaa kotibileisiin?

Mikäli et aikonut vetää kaikkien aikojen kalsarikännejä, tulee sinun ensimmäiseksi päättää kenet kutsut kanssasi bilettämään. Aseta heti alkuun vierasraja ja pidä siitä kiinni. Päätä esimerkiksi, ettei juhlapaikalle oteta kuin korkeintaan 20 tai 30 ihmistä. Näin varmistat, etteivät bileesi riistäydy käsistä ja löydy seuraavana päivänä iltapäivälehden etusivulta.

Seuraava haaste on vieraiden kutsuminen. Nykymaailmassa helpoin tapa kutsua vieraat on luoda kotibileille oma Facebook-tapahtuma. Mikäli kutsut vain kourallisen ihmisiä, voit lisätä jokaisen kutsutun itse, mutta jos olet aikeissa järjestää vuosisadan kotibileet suurelle porukalle, anna lisäysoikeudet myös muutamalle luottokaverillesi. Puskaradion avulla homma pyörähtää käyntiin varsin nopeasti itsekseen, mutta voit myös kiihdyttää kutsuprosessia kannustamalla paikalle kutsuttuja kutsumaan omia kavereitaan bileisiin. Pidä kuitenkin huoli siitä, ettei asuntosi lopulta täyty täysin tuntemattomista kavereiden kavereista.

Kutsussa kannattaa määrittää mahdollisimman tarkasti kotibileiden ajankohta, osoite ja omat yhteystietosi. Osoitteen lisäksi kannattaa panostaa yksityiskohtaisiin reittiohjeisiin, jotta etkoilla elämöineetkin kaverit löytävät varmasti perille. Jaa juhlapaikan sijainti vaikka Googlen Mapsissa ja ilmoita, mitkä julkiset liikennevälineet kulkevat bilepaikalle.

TOSIBILETTÄJÄN TÄRPPI

Muista myös, että osa kutsutuista ilmestyy paikalle vahvistamatta etukäteen tuloaan, ja toisaalta osa ilmoittautuneista jää pois viime hetkellä. Vieraslista pitää siis harvoin ihan täydellisesti paikkansa, mutta se antaa hyvät raamit bileiden muiden osien suunnittelulle.

2. Missä juhlitaan?

Kun vierasmäärä on tiedossa, pystyt paremmin hahmottamaan kuinka ison tilan tarvitset. Kotibileillä ei ole erikoisia tilavaatimuksia – vieraat kun tarvitsevat lähinnä jääkaapin, istumapaikan ja vessan. Kotibileiden pointti on kuitenkin aika pitkälti se, että juhlat järjestetään maksuttomassa yksityistilassa johon ulkopuolisilla ei ole asiaa. Useimmiten tämä tarkoittaa siis kotia. Onneksi mikään laki ei määrää, että kyseessä pitäisi olla juuri sinun kotisi, joten jos jossain muualla on tarjolla paremmat tilat niin go for it!

TOSIBILETTÄJÄN TÄRPPI

Koita rajata juhlat yhteen tai kahteen huoneeseen. Näin vältyt suuremmilta katastrofeilta, eivätkä vieraat levittäydy ympäri taloa. Jos sää sallii, ei ole mitään syytä, miksei juhlia voisi viedä takapihallekin.

TOSIBILETTÄJÄN TÄRPPI

Selvitä etukäteen tarvitseeko joku yöpymispaikan. Vaikka kukaan ei etukäteen ilmoittautuisikaan, kannattaa silti varata petivaatteet valmiiksi jotta saat tarpeen vaatiessa mattimyöhäsen sohvalle nukkumaan.

3. Milloin juhlitaan?

Päätä päivämäärä ja kellonaika. Tavallisimmin kotibileet kannattaa järjestää viikonloppuisin jo ihan naapurisovunkin kannalta. Jos haluat varmistua siitä, että päivämäärä sopii kaikille vieraille, ota käyttöösi esimerkiksi Doodle. Bileille on hyvä määrittää aloitusajan lisäksi myös lopetusaika. Tämä aika ei tietenkään ole kiveen hakattu stoppi hauskanpidolle, mutta se on hyvä ohjeaika baariin siirtymiselle.

TOSIBILETTÄJÄN TÄRPPI

Anna eri vieraille eri alkamisaika, jotta ihmisiä saapuu paikalle tasaiseen tahtiin. Tätä taktiikkaa kannattaa soveltaa ainakin niihin vieraisiin, joilla on tapana olla aina joko liian ajoissa tai auttamattomasti myöhässä.

4. Mitä juhlatilalle pitää tehdä?

Kotisi on varmasti kaunis ja kotoisa, mutta näyttääkö se oikeasti juhlamiljööltä? Bilefiilikseen on helpompi päästä kun ei koe istuvansa naapurin olohuoneessa kirkkaassa päivänvalossa.

Tässä meidän koristevinkkimme, jotka eivät aja ketään vararikkoon:

1. Iso kasa superhalpoja valotikkuja
Erikokoiset valotikut ovat bilekoristelun perusta. Näistä voi askarrella vaikka kukkia tai kirjaimia, ja mikä parasta, valotikut toimivat myös ulkona. Ei muuta kuin valot pois ja vieraille hohtavat aurinkolasit silmille tai loistavat Mikki Hiiren korvat päähän – lopulta vain mielikuvitus on rajana!

2. Pimeässä hohtavat ilmapallot
Koristelu ei tästä enää helpommaksi mene. LED-pallot hohtavat jopa 15 tuntia, joten tehoa riittää koko juhlien ajaksi. LED-ilmapallot sopivat myös ulkokäyttöön!

3. UV-tuotteet
Varustele huone UV-valoilla ja anna UV-teippiä ja muita UV-aktiivisia tuotteita vieraiden käyttöön. UV-tuotteet ovat takuuvarma hitti, joka lumoaa vielä jatkoillakin!

4. Discopallo
Discopallo on ehkä iso klisee, mutta se toimii muuallakin kuin ala-asteen discossa.

5. Savukone
Savukone on oiva tunnelmanluoja kun haluat järjestää vuoden parhaat kotibileet ilman konkurssiuhkaa!

Oleellisessa osassa bilekoristelua ja tunnelman luontia on tilan pimentäminen tai edes himmentäminen. Samaa metodia käytetään baareissakin, ja hyvästä syystä. Hämärä tila tuntuu intiimiltä ja saa ihmiset rentoutumaan. Pimennykseen voi perinteisten sälekaihtimien ja pimennysverhojen ohella käyttää esimerkiksi mustia jätesäkkejä tai mustaa pahvia. Mikäli huoneen lamppuihin on ruuvattu kiinni normaaleihin E27-kantaisiin valaisimiin istuvat UV-lamput, voi pimennyspahveihin taiteilla myös näyttäviä koristeita näkymättömällä musteella, joka alkaa hohtaa maagisesti UV-valossa. Muistathan jättää tilaa myös vieraiden tuherruksille!

Juhlien sujuvuuden, ja oman mielenrauhan kannalta, on järkevää piilottaa kaikki särkyvät ja arvokkaat tavarat etukäteen. Merkkaa myös selkeästi vessat ja tupakointipaikat.

TOSIBILETTÄJÄN TÄRPPI

Jos bileet jatkuvat baarissa, anna kavereille matkaan valotikkuja. Näin pidät porukkasi helposti kasassa eikä kukaan pääse eksymään. Jos valotikkuja riittää jaettavaksi asti, saat baarissa takuulla uusia ystäviä.

TOSIBILETTÄJÄN TÄRPPI

Tuunaa kotibileistäsi hohtobileet. Kattavat ohjeet hohtobileiden järjestämiseen löydät täältä.

5. Mitä tarjottavaa kotibileisiin? Entä mistä löytyy hyvä booliohje?

Hyvissä juhlissa ei tarvitse nääntyä nälkään, mutta juhlien järjestäjä ei ole velvollinen tilaamaan jokaiselle omaa pitsaa, saati sitten viettämään koko iltaa keittiössä hellan ääressä. Alkoholin kanssa on kuitenkin hyvä olla aina jotain suolaista syötävää tarjolla, jotta vältytään turhalta pahoinvoinnilta (ja siivoamiselta).

Nyyttäriperiaate on halvin ja helpoin tapa saada pöytä täyteen herkkuja. Tuomisia kannattaa kuitenkin koordinoida esimerkiksi Facebookin tapahtumasivua käyttämällä, jotta jokainen ei tuo samaa Taffelin sipsipussia. Nyyttäriperiaatteen voi laajentaa kattamaan myös juomatarjonnan. Pyydä osallistujia tuomaan sopiva määrä alkoholituotteita ja lantrinkia (joka toimii samalla myös alkoholittomana vaihtoehtona) ja saat helposti tarjolle monta kulhollista boolia. Näin suun kostuketta saa myös se kaveri, joka tuli taas kerran paikalle ilman omia juomia. Muutoin kannattaa soveltaa omat juomat -periaatetta, jotta jokaiselle riittää sopivasti virvokkeita.

Perinteinen kotibilebooli rakentuu yhdistämällä limua, viiniä ja vodkaa. Mukaan voi heittää myös purkillisen hedelmiä tai lorauksen likööriä omien mieltymysten mukaan. Sprite ja soodavesi ovat aina varsin toimivia lantrinkeja, joiden ostamisen saa helposti ulkoistettua. Lisää booliohjeita löydät myös aikaisemmasta artikkelistamme.

TOSIBILETTÄJÄN TÄRPPI

Osta juhliin kertakäyttöastiat ja varaa vähintään kaksi mukia vierasta kohden. Amerikkalaisista leffoista tutut solo-kupit, eli tuttavallisemmin red cupsit, ovat aina toimiva vaihtoehto ja ne sopivat myös moneen ohjelmanumeroon (katso seuraava kohta). Kannattaa myös tutustua muihin drinkkituotteisiimme

TOSIBILETTÄJÄN TÄRPPI

Pidä huolta siitä, että roskasäkkejä ja talousrullaa on aina käden ulottuvilla. Näitä kannattaa taktisesti sijoitella ympäri huushollia, siten että jokaisessa huoneessa on vähintään kaksi jätesäkkiä ja kaksi keittiöpaperirullaa. Jätesäkeistä toinen varataan tyhjille tölkeille. Panteista riittää usein mukavasti seuraavan päivän brunssikassan pohjaksi vaikka useammallekin ihmiselle.

6. Miten vältytään kiusalliselta nurkissa seisoskelulta ja peukaloiden pyörittämiseltä? Mitä ohjelmaa juhliin kannattaa järjestää?

Koristeet antavat juhlille hyvän alkusysäyksen, mutta hyvä musiikki pitää tunnelman katossa koko illan. Helppo tapa varmistua siitä, että bileissä ei soiteta vain yhden ihmisen suosikkeja, on luoda bilelista Spotifyhin. Tähän listaan voi jokainen sitten vuorollaan lisätä omia suosikkejaan. Listan raameja rustatessa on kuitenkin hyvä pitää mielessä muutama seikka:

Ei ylipitkiä biisejä listalle! Optimaalinen bilekappaleen pituus on noin 3-5 minuuttia

Ei pelkkiä indie-kappaleita listalle, vaikka itse jotain alakulttuuribändiä suuresti fanittaisitkin

Jaa linkki Spotify listaan kutsun mukana, jotta jokainen saa lisätä mukaan omia suosikkejaan jo ennen bileitä

TOSIBILETTÄJÄN TÄRPPI

Mikäli jokin kappale on hukassa voit käyttää hyväksesi Spotifyn hakuoperaattoreita:

  • Etsi artistia – artist:ArtistinNimi
  • Etsi biisiä – track:”biisin nimi”;
  • Etsi albumia – album:”Albumin nimi”
  • Etsi kappaleita vuoden mukaan – year:XXXX-YYYY esim. year:1969-1987
  • Käytä AND (ja), OR (tai), NOT (ei) operaattoreita – esim. “Mikä se Backstreet Boysin biisi nyt oli, ei se As Long As You Love Me” muuttuu Spotifyn tuntemalla kielellä muotoon: Backstreet Boys NOT “As Long As You Love Me"

Juomapelit ovat osoittautuneet erinomaisiksi jäänmurtajiksi silloinkin kun paikalla on paljon toisilleen tuntemattomia ihmisiä. Esimerkiksi beer pong on takuuvarma hitti, kunhan jostain löytyy punaisia kertakäyttömukeja ja tyhjä pöytä. Voit vielä ennen aloittamista kerrata beer pongin säännöt jos ne eivät ole kaikille osallistujille tiedossa. Muita suomalaisille tuttuja juomapelejä ovat muun muassa bussi ja vesiputous. Pidä juomapelit kuitenkin mahdollisimman yksinkertaisina - sääntökirjan ääressä pelaaminen on omiaan tappamaan tunnelman!

Älä myöskään turhaan kavahda tutustumis- tai seuraleikkejä. Ne voivat parhaimmillaan olla aivan älyttömän hauskoja, ja saada ne vähän hiljaisemmatkin osallistujat avautumaan. Myös lautapeleistä voi riittää riemua pitkäksi aikaa. Vältä sen sijaan elokuvien katsomista, videopelien pelaamista ja muuta sellaista toimintaa, missä yksi tai kaksi ihmistä on huomion keskipisteenä muiden seisoessa kiltisti taustalla.

TOSIBILETTÄJÄN TÄRPPI

Give the WiFi password to all of your guests. Write it down on a big piece of paper and decorate it with a frame of glow sticks.

7. Miten siivota bileiden jäljet? Katso siivousvinkit

Bileet onnistuivat, kaikilla oli kivaa ja beer pong suorastaan hurmasi osallistujat. Seuraavana päivänä koti pitäisi sitten väsyneestä olotilasta huolimatta saada taas normaaliin arkikuntoon. Ei hätää! Seuraavilla siivousohjeilla siivoat tehokkaasti bileiden aiheuttamat sotkut.

1. Aloita tyhjentämällä pinnat.
Lähde ensimmäiseksi kiertämään kämppää kahden jätesäkin kanssa, ja poimi sinne tänne ripotellut tyhjät pullot ja tölkit säntillisesti säkkiin. Näiden kanssa kannattaa olla tarkkana ja kurkata läpi epätodennäköisetkin paikat, kuten sängyn ja sohvan aluset, kylpyhuoneet ja saunatilat. Myös ulkona kannattaa pyörähtää, mikäli bilepaikka oli ensimmäisessä kerroksessa. Biletontut piilottelevat tölkkejä milloin mihinkin. Toiseen säkkiin laitetaan sekajätteisiin menevä materiaali. Kun pullo- ja roskakierros on saatu päätökseen, on aika kerätä siellä täällä lojuvat astiat keittiöön. Älä kuitenkaan tuki vielä tässä vaiheessa tiskiallasta, vaan jätä likaiset astiat odottamaan altaan reunalle. Tiskaaminen on huomattavasti helpompaa, mikäli tiskiallas ei ole tupaten täynnä kuppeja heti aloittaessa.

2. Poista koristeet.
Seuraavaksi on aika siivota kertakäyttöiset koristeet roskiin ja monikäyttöiset esineet kaappiin odottamaan seuraavia bileitä.

3. Korjaa vaatteet pyykkikoneeseen.
Kerää lattioilta löytyvät vaatteet pesukoneeseen. Tarkasta mitkä vaatteista ovat omia ja mitkä jääneet jälkeen vierailta. Hävinneitä kuteita tullaan myöhemmin sinulta kyselemään.

4. Tiskaa astiat.
Seuraavaksi sitten tiskaamaan. Tiskivuori on toivottavasti minimoitu etukäteen käyttämällä kertakäyttöastioita. Samalla kun olet keittiössä voit vaikka keittää energisoivat sumpit.

5. Pyyhi pinnat.
Kun pinnat ovat viimein näkyvissä, on aika ottaa rätti käteen, ja aloittaa pöytäpintojen ja tasojen pyyhkiminen. Tämä on hyvä tehdä ennen imurointia, jotta pyyhkiessä lattialle tippuvat muruset saadaan seuraavassa siivousvaiheessa korjattua talteen.

6. Imuroi.
Ei muuta kuin imuri kauniiseen käteen ja hommiin.

7. Moppaa lattiat.
Kun isommat roskat on lattialta imaistu, on aika poistaa tahmeat tahrat ja muu törky ja mopata pinnat kiiltämään.

8. Vie pullot kauppaan ja nouda pizza.
Lopussa kiitos seisoo. Viimeisenä vuorossa on pantillisten pullojen kärrääminen lähikauppaan ja saatujen rahojen hassaaminen dagen efter -brussiin. Loppupäiväksi suositellaan sitten mehua ja Avaraa luontoa.

TOSIBILETTÄJÄN TÄRPPI

Pizzan voi tilata jo etukäteen ennen siivouksen aloittamista, jotta lätty odottaa valmiina palkintoa hyvin hoidetusta siivoustyöstä.

TOSIBILETTÄJÄN TÄRPPI

Heti herätessä olo on usein energisempi kuin muutaman tunti heräämisen jälkeen, joten siivoaminen kannattaa aloittaa välittömästi. Laitat iloista musiikkia soimaan taustalle, niin urakka ei tunnu niin vastenmieliseltä. De La Soul toimii aina.

Kaipaatko uusia ideoita kesäjuhliin? Lue vinkit vuosisadan venetsialaisten järjestämiseen!