Mehudisko on aina muodissa – Opas koulun diskon järjestämiseen

Muistatko vielä sen alakoulun diskon, jossa myytiin mokkapaloja ja popparipusseja, tanssittiin elämän ensimmäisiä hitaita ja kiljuttiin, kun se paras biisi lähti soimaan? Suomessa koulun diskot ovat muodostuneet klassikoksi jo aikapäivää sitten. Ne ovat paitsi lapsille ja nuorille mukavia tapahtumia, myös oiva tapa kerätä rahaa luokkaretkiin tai muihin tuleviin aktiviteetteihin. Usein kouluissa diskon saakin järjestää esimerkiksi se luokka, jonka leirikoulu on vuorossa seuraavaksi.

Kuten aina tapahtumasuunnittelua tehdessä, menee aikaa saada kaikki yksityiskohdat kuntoon. Koulun koosta riippumatta kannattaa satsata siihen, että hankkii hyvät, käyttöä ja aikaa kestävät välineet. Paljon ei tarvita siihen, että voidaan tarjota lapsille ja nuorille ikimuistoinen päivä.

Alla me olemme vastailleet yleisimpiin kysymyksiin, jotta koulun diskon järjestäminen onnistuisi ilman hampaiden kiristelyä ja viime hetken paniikkia.

Kuka oikein järjestää koulun diskon?

Diskon järjestää perinteisesti yksi luokka, joka saa myös pitää kaikki mahdolliset tuotot. Diskon järjestävän luokan voi jakaa ryhmiin niin, että yksi ryhmä vastaa koristeluista, yksi buffetista, yksi musiikista, yksi kilpailuista ja yksi siivouksesta tapahtuman jälkeen.

Samanlaista ryhmäpolitiikkaa voidaan noudattaa myös tilanteissa, joissa diskon järjestää useampi luokka, tai muu sekalainen oppilasryhmä.

Aikuisten täytyy olla mukana, vaikka diskon järjestäminen olisikin jonkun luokan asia. Aikuinen huolehtii säännöistä ja niiden noudattamisesta, rahapolitiikasta ja muista vastaavista käytännön asioista. Koulun mehudiskot jäävät harvoin vain yhteen kertaan, joten vanhempainyhdistyksen kannattaa sopia yleisistä diskon järjestämisen säännöistä ja ohjeista joita voidaan toistuvasti noudattaa.

Voiko koulun diskoa käyttää varainhankintaan?

Ei ole mitään pahaa, että disko toimii apuna nimenomaan varainkeruussa. Pääasia on, että kaikilla lapsilla on varaa osallistua. Pääsylippu on yleensä hyvä olla 1.5€ - 2.5€. Pääsylippuun voi sisältyä vaikkapa mehu, kun taas muu naposteltava ja juotava voidaan myydä erikseen. Kilpailuihin osallistuminen voi maksaa korkeintaan parisen euroa.

Tarvitaanko koulun diskon järjestämiseen viranomaislupa?

Koulun järjestämään mehudiskoon ei pääsääntöisesti tarvitse lupia tai poliisille annettavaa ilmoitusta. Ehtoina tähän on, että diskoon on pääsy ainoastaan koulun omilla oppilailla, vahvistinlaitteita ei käytetä ulkotiloissa eikä tapahtumaan odoteta saapuvan yli 100 henkilöä. Musiikin soittamiseen tarvittavat luvat riippuvat siitä kuka on virallisesti diskon järjestävä osapuoli. Mikäli diskon järjestäjän on virallisesti itse koulu, kunnan vuosilupa kattaa soitettavan musiikin Teostomaksut. Jos diskon järjestää vanhempainyhdistys, tulee yhdistyksen hankkia musiikinkäyttölupa Teostolta tapahtuman ajaksi.

Mikä kellonaika on sovelias koululaisten diskolle?

Disko on turvallisinta ja helpointa järjestää arki-iltana. Mikäli päivä ei osu perjantaille, disko kannattaa myös päättää sellaiseen aikaan, että lapset ja nuoret jaksavat seuraavana päivänä nousta kouluun. Tämä tarkoittaa yleensä sitä, että disko päätetään viimeistään yhdeksän pintaan.

Yläkoululaisten disko voi kestää vähän pidemmällekin iltaan. Muista kuitenkin ottaa huomioon myös koulurakennuksen automaattihälytyksen mahdollisesti aiheuttamat rajoitteet. Hyvä kestoaika koulun diskolle on kahdesta kolmeen tuntia.

Mitä syötävää ja juotavaa koulun mehudiskoon?

Koska koulun diskot ovat usein jonkun luokan varainkeruutempaus, syötävistä ja juotavat ovat maksullisia. Tärkeää on kuitenkin pyrkiä pitämään hinnat maltillisina, joka onnistuu parhaiten tekemällä mahdollisimman paljon itse. Lisäksi kannattaa käyttää hyväksi koulukeittiön mahdollisuutta tukkuhintaisiin hankintoihin esimerkiksi mehujen osalta.

Vanhempien kesken on hyvä päättää yhdessä etukäteen mitä kukin valmistaa myytäväksi, jotta yllättäviltä tuplilta vältytään. Muistathan myös huomioida mahdolliset ruoka-allergiat.

Mokkapalat ovat jokaisen kouludiskon suursuosikki. Nämä helpot ja herkulliset leivonnaiset paistuvat 15 minuutissa ja niiden paloitteleminen tasakokoisiksi myyntieriksi on helppoa.

Mokkapalareseptejä on netti pullollaan. Seikkaperäisen ohjeen löydät esimerkiksi täältä. Piristystä perinteisiin mokkapaloihin saat kokeilemalla erivärisiä kuorrutteita. Nämä korvaamalla kahvin ja kaakaojauheen elintarvikeväreillä ja erilaisilla mehuilla.

Toinen helppo myyjäisten klassikko on korvapuustit. Näiden leipominen käy alle tunnissa ja suurenkin määrän tekee helposti kerralla. Lisäksi alhaiset valmistuskustannukset tekevät näistä mainion tuotteen varainkeruuta ajatellen. Reseptin löydät esimerkiksi täältä

Vaikka lapset tunnetusti ovat usein persoja makean perään, on koulun diskoon hyvä valmistaa myös jotain suolaista. Helppoa sormisyötävää ovat esimerkiksi nakkikääröt ja pizzapalat.  Muuten hyväksi todettuja tarjottavia ovat valmiiksi pussitetut popparit, pikkuleivät ja esimerkiksi pienet nyytilliset irtokarkkia. Karkkeja ja pikkuleipiä on usein hankittu luokalle varainkeräystarkoituksessa jo muutenkin.

Myydä voi tietysti myös terveellisempiä vaihtoehtoja, kuten hedelmiä ja vihanneksia (esim. pikkuporkkanoita ja kurkkua). Mitä enemmän voidaan tehdä itse, sitä parempi.

Juotavaksi kannattaa varata lantrattavaa mehua, josta riittää halvalla monelle. Lisäksi voidaan hankkia limua 1/2 litran pulloissa. Diskoon tarvitaan myös kertakäyttöastioita. Nämäkin hankinnat kannattaa koordinoida koulukeittiön kautta mikäli mahdollista.

Mitä ohjelmaa lasten mehudiskoon?

Kilpailut ovat helppo ja kiva tapa kerätä rahaa, minkä lisäksi niistä saa diskoon helposti ohjelmaa.

Mielessä on hyvä pitää, että kilpailu kannattaa perustaa tietoon ja taitoon eikä siihen, kuka on suosituin. Näin vältetään se, että joku pahoittaa mielensä.

Esimerkiksi tanssikilpailu kääntyy nopeasti siihen, kenellä on eniten kavereita, kun taas limbon voittaa se, joka on oikeasti teknisesti paras. Jos diskossa on joku teema, niin myös pukeutumiskilpailu toimii (karmein Halloween asu, paras leffahahmo jne). Tähän kannattaa valita raati etukäteen ja huolehtia siitä, että kaikki tietävät kilpailusta.

Voittajille voi antaa palkinnoksi vaikkapa jonkun tuotteen diskon buffetista. Kilpailujen osallistumismaksu on hyvä pitää alle kahdessa eurossa.

Katso alta vinkkinä muutamia takuuvarmasti toimivia ohjelmanumeroita.

Limbo

Limbo toimii mainiosti mehudiskoissa, koska sen säännöt ovat helpot, kaikki voivat osallistua kerralla ja musiikin soittoa voidaan jatkaa koko kisan ajan. Limboon tarvitset vain pitkän riman ja joukon iloisia osallistujia. Riman kannattelijoiksi kannattaa valita esimerkiksi kaksi diskoa valvovaa aikuista. Säännöt ovat simppelit. Rima on alitettava siihen osumatta taivuttamalla vartaloa taaksepäin. Pää tulee pitää suorassa katse kohti kattoa. Jokaisella kierroksella rimaan osuneet karsiutuvat pois jonka jälkeen rimaa lasketaan hieman alaspäin. Viimeisenä jäljelle jäänyt pelaaja on voittaja. Limboa voi myös pelata tiimipelinä esimerkiksi aikuiset vastaan lapset.

Vesipajatso

Vesipajatso sopii pienimuotoiseen varainkeruuseen. Tarvikkeiksi tarvitset ison vesisaavin ja juomalasin. Vesisaavi täytetään vedellä ja pohjalle asetetaan juomalasi. Pelaajat tiputtavat kolikoita (esimerkiksi 2 euroa) vedenpinnalta yrittäen osua saavin pohjalle asetettuun juomalasiin. Palkinnoksi voittajalle voi antaa esimerkiksi pussillisen irtokarkkeja.

Karkkiarvaus

Karkkiarvauksen ideana on silmämääräisesti arvioiden arvata kuinka monta grammaa irtokarkkeja on asetettu läpinäkyvään astiaan. Osallistumisesta voit periä pienimuotoisen maksun. Arvaukset kirjoitetaan, osallistujan nimen kera, paperilapulle jotka suljetaan laatikkoon. Lähimmäksi arvanneen nimi julkistetaan diskon loppupuolella ja palkinnoksi hän saa arvauskohteena olleen irtokarkkilaatikon.

Saippuakuplilla tunnelmaa

Vaikka saippuakuplat ovat kesäistä kivaa, toimivat ne myös mainiona tunnelmankohottajana lastenjuhlissa. Saat diskoon uuden ulottuvuuden, kun panostat uv-valossa hohtavaan saippuakuplanesteeseen. Maagisesti ilmassa leijuvat saippuakuplat luovat taatusti juhlatunnelmaa. Isompaa tilaa varten kannattaa panostaa kunnon saippuakuplakoneeseen. Hohtoa varten tarvitset tietysti myös uv-lamput, joita löytyy montaa eri mallia. Varmista ennen saippuakuplien hankintaa, etteivät juhlatilan lattia tai seinät ole herkkää materiaalia.

Mitä koristeita koulun diskoon?

Disko järjestetään yleensä koulun jumppasalissa. Sen lisäksi kannattaa varata käyttöön aula ja käytävätiloja, joihin voidaan sijoittaa ainakin buffetti. Myös vessat ja naulakot pitää olla saatavilla. Lukitkaa luokkahuoneet ja sellaiset tilat, joihin ei haluta kulkua.

Jumppasalin koristelun ei tarvitse maksaa maltaita, että lapset saisivat upean kokemuksen. Me suosittelemme harkitsemaan ainakin seuraavia tuotteita:

Kunnon diskovalot

Jos ette halua investoida suurempiin valoihin, niin myös E27-kantaan sopivia löytyy. Näillä valoilla on elinikää jopa 25 000 tuntia, joten ne palvelevat lukemattomien diskojen lävitse!

Valitse klassinen, monivärinen diskovalo tai diskovalo valkoisella kuviolla.

Valotikut

Valotikut toimivat aina. Ne ovat myös kestäviä, halpoja ja turvallisia, minkä lisäksi taipuvat moneen. Näistä saa helposti tehtyä myös koristeita. Paketteja löytyy eri kokoisille ryhmille.

Uv-valo ja uv-tuotteet

Uv-tuotteilla saat jumppasalista helposti täysin eri näköisen. Lapset ja nuoret rakastuvat näihin takuulla, sillä näihin reagoivat usein tavalliset kengät ja vaatteetkin. Eivätkä nämä ole kallis investointi. Uv-lamppuja saa valmiina setteinä tai E27 kantaan kiinnitettävinä versioina.

Mukaan voi hankkia myös erilaisia uv-tuotteita. Esimerkiksi näkymättömästä musteesta voi keksiä vaikka mitä - luokaa vaikka omat, uv-musteella toteutetut bannerit eri luokille! Muste ei näy päivänvalossa, mutta alkaa hohtaa maagisesti uv-valossa.

Konfettisade

Jos oikein haluaa panostaa, takuuvarman elämyksen saa lapsille luotua myös hankkimalla esimerkiksi konfettitykin. Hankkikaa konfettitykki, joka on suunniteltu turvalliseen sisäkäyttöön.

Koristeita voi tehdä paljon myös itse. Lapset voivat hyvin askarrella diskoon erilaisia koristeita vaikka jämäkartongeista ja silkkipapereista.

Lopuksi: pitäkää tarkkaan huoli siitä, että paikalle ei tule koulun ulkopuolisia, ja että kaikilla osallistujilla on aikuisen lupa!