Opiskelijabileet – tulevaisuuden toivojen temmellyskenttä

Kouluvuosi saa aivan uuden merkityksen silloin, kun reppu heitetään selkään ja astutaan korkeakoulun ovista sisään. Jo lukioikäisenä tai ammattikoulussa on saattanut saada esimakua opiskelijabileistä, mutta toden teolla tämä salainen bilemaailma avautuu vasta, kun yliopisto tai ammattikorkeakoulu pääsee vauhtiin. Haalaribileet, sitsit, teemajuhlat ja muut opiskelijaelämän huvitukset ovat monelle opiskeluajan ikimuistoisinta aikaa.

Opiskelijabileet ovat mainio tapa tutustua uusiin opiskelijakavereihin ja rakentaa uusia sosiaalisia ympyröitä etenkin silloin, jos on muuttanut opiskelupaikkakunnalle muualta. Moni tutustuu opiskelijabileissä myös opiskeluajan rakkaaseen, jonka kanssa kuljetaan läpi yhdessä aikuistumisen hetket ja luodaan perustaa aikuisuudelle, joka saa kuitenkin odottaa vielä hetken. Opiskelijana on nimittäin lupa olla vielä hetken villi ja vapaa!

TOSIBILETTÄJÄN TÄRPPI:

Opiskelijabileistä saa tietää useimmiten ainejärjestöjen, tutoreiden, sosiaalisen median, koulun ilmoitustaulun tai puskaradion kautta. Saatat yllättyä, kuinka tieto bileistä kulkee kulovalkean tavoin opiskelukansan keskuudessa!

Opiskelijabileet Suomessa

Opiskelijabileitä järjestetään kaikissa oppilaitoksissa, mutta suuremmissa opiskelijakaupungeissa ne ovat isossa roolissa myös eri oppilaitosten välillä. Esimerkiksi Tampere, Helsinki, Turku, Oulu, Jyväskylä ja Lappeenranta ovat kaupunkeja, joissa opiskelijabileet näkyvät ja kuuluvat isosti. Kaduilla vaeltavaa haalarikanssa ei voi olla huomaamatta opiskelijabileiltana!

Monella korkeakoululla on perinteisiä opiskelijabileitä, jotka juontavat juurensa jo vuosien taa. Tällaisia ovat esimerkiksi Akateemisen Kyykän MM-kilpailut ja Hämeenkadun Appro Tampereella, Kauppakadun Appro Jyväskylässä, Pikkulaskiainen Turussa sekä Suursitsit Helsingissä. Muita jo perinteeksi muodostuneita opiskelijatapahtumia ovat esimerkiksi Turun Akateeminen Aurajokilaivuritutkinto, Jyväskylän Amazing Race ja Jyväsmetro sekä Wykypäivä Vaasassa.

Haalari on opiskelijan tunnusmerkki

Tyypillisin korkeakouluopiskelijoiden bileasu on haalari, jonka väri määräytyy oman oppilaitoksen ja koulutusalan mukaan. Kaikilla saman alan opiskelijoilla ei välttämättä ole Suomessa saman väristä haalaria, sillä eri oppilaitoksilla haalarien värit on jaettu eri tavoin. Toiset ovat vannoutuneita haalari-ihmisiä, kun taas toiset tykkäävät viettää opiskelijabileet ilman haalareita. Lisäksi joillakin ammattialoilla on erityisempiä vaihtoehtoja haalareille. Esimerkiksi Turun yliopiston historian opiskelijoilla on haalarin sijasta musta viitta.

Haalarien tuunaus omannäköiseksi on yksi opiskeluajan tärkeistä taidonnäytteistä. Opiskelijabileistä kerätään haalarimerkkejä, joiden lisäksi haalareita voi koristella monin muin tavoin. Mikäli huomaat jonkun haalarissa erivärisen lahkeen, tarkoittaa se seurustelua toisen alan opiskelijan kanssa. Yksi hauska, erilainen ja oikeissa olosuhteissa taatusti näyttävä koristelutapa on haalareihin piirtäminen näkymättömällä musteella. Päivänvalossa haalari näyttää normaalilta, mutta UV-valojen hohteessa se saa aivan uusia ulottuvuuksia.

Parhaat opiskelijabileet eivät synny itsestään

Vaikka voisi kuvitella, että opiskelijabileiden järjestämiseen riittää, että kerää porukan puistoon viettämään aikaa, syntyvät parhaat bileet vasta sitten, kun niihin laittaa hieman enemmän ajatusta. Ensimmäisenä bileitä järjestäessä on pohdittava kuntoon bileiden järjestyspaikka. Valittu tila määrittää mm. sen, kuinka paljon ihmisiä tapahtumaan on mahdollista kutsua, tarvitseeko tapahtumaan ostaa lippuja sekä millainen politiikka on alkoholitarjoilun suhteen.

Pienet sitsit tai bileet voi järjestää melko kompaktissakin tilassa, kunhan siellä on riittävästi istumapaikkoja sekä mahdollisuus saada omat juomat kylmään. Mitä suuremmaksi porukka kasvaa, sitä enemmän tilan valintaan täytyy kiinnittää huomiota. Opiskelijabileitä voidaan nimittäin järjestää hyvinkin laajalla skaalalla aina muutamasta ihmisestä satoihin ja aina tuhansiin saakka.

Tilan valinnan tärkeimmät kriteerit ovat sen käytännön toimivuus sekä viihtyvyys. Varmista, että tilassa on riittävästi wc-tiloja, narikkakapasiteettia sekä henkilökuntaa pitämässä käytännön asiat rullaamassa illan aikana. Monesti päädytään järjestämään isomman luokan opiskelijabileet baarissa tai muussa juhlatilassa, jossa puitteet ovat jo valmiiksi kunnossa. Tällöin voi itse keskittyä miettimään juhlan teemaa, asusteita ja koristeluita.

TOSIBILETTÄJÄN TÄRPPI:

Mikäli tapahtuman järjestämisestä aiheutuu kuluja tai haluat kerätä rahaa seuraavien bileiden järjestämiseen, harkitse tapahtuman muuttamista maksulliseksi. Muutaman euron osallistumismaksu ei kevennä opiskelijan kukkaroa liikaa, mutta kerää isommassa tapahtumassa mukavan potin kassaan.

Kun opiskelijabileiden tila on päätetty, on aika pohtia, ketä tapahtumaan aikoo kutsua. Nykyään kutsun lähettäminen hoituu helpoiten luomalla Facebookiin tapahtuma, jonne kutsuu kaikki kerralla. Tapahtumasivulla pystyy helposti seuraamaan ilmoittautuneiden määrää, minkä ansiosta pystyy arvioimaan hieman tulevaa ihmismäärää. Tämä on erityisen tärkeää esimerkiksi silloin, kun bileissä aikoo järjestää ruoka- tai juomatarjoilua.

Ruoka ja juoma opiskelijabileissä

Usein opiskelijabileet järjestetään varsin pienellä budjetilla, minkä vuoksi niissä mennään OPM-periaatteella. Joskus taas ilta on all-inclusive, eikä vatsan- ja lasintäytteestä tarvitse murehtia. Ruoka- ja juomakäytännöistä on hyvä mainita kutsussa, jotta kaikki osaavat varautua tapahtumaan oikein.

Mikäli bileissä haluaa tarjota jotain helppoa, on esimerkiksi booli hyvä vaihtoehto, sillä sitä voi valmistaa edullisista raaka-aineista suuren määrän kerralla. Hyviä ja monen makuun sopivia booleja ovat esimerkiksi kirpsakka vihreä booli ja eksoottisen hedelmäinen booli. Täältä löydät helppokäyttöisen boolilaskurin, joka kertoo, kuinka paljon raaka-aineita tarvitset juhliesi henkilömäärän ja keston mukaan. Mikäli teet booliin jääpaloja, ne kannattaa tehdä mehusta, jolloin ne eivät sulaessaan laimenna boolin makua.

Opiskelijabileet teemalla

Usein opiskelijabileet on järjestetty jonkin teeman ympärille, mikä tekee niistä entistä hauskempia. Teemoja on maailmassa niin monta, kuin mielikuvituksemme vain keksii! Keräsimme tähän muutaman hauskan ja helpon idean opiskelijabileiden teemaksi. Muista kertoa kutsussa selkeästi juhlan teema ja mahdolliset pukeutumistoiveet. Pukeutumisintoon saa hieman lisää potkua, kun mainitsee, että paras pukeutuja palkitaan ruhtinaallisesti! Palkinnoksi sopii vaikkapa valotikuista kasattu kruunu.

Hohtobileet ovat aina toimiva ja erityisen jännittävä vaihtoehto bileteemaksi. Hohtobileitä varten kannattaa panostaa megalomaaniseen bilepakettiin, joka on tuhti pakkaus täynnä valotikkuja, liittimiä ja muita hohtavia tuotteita. Jokainen löytää hohtavaa päällepantavaa tästä paketista. Lisäksi erilaiset UV-tuotteet sopivat hohtobileisiin kuin nenä päähän. Lue lisää vinkkejä hohtobileiden järjestämiseen!

Liikennevaloteema sopii hyvin etenkin opiskelujen alkuvaiheen bileisiin, kun vielä selvitellään, kuka on kuka ja kenen kanssa voisi mahdollisesti tulla jotain sutinaa. Teema toimii niin, että kukin osallistuja koristelee asunsa joko punaisilla, vihreillä tai keltaisilla valotikuilla. Valotikkujen väri määräytyy sen mukaan, onko henkilö parisuhteessa (punainen) vai ei (vihreä). Keltainen väri on jotain siltä väliltä, eikä henkilö ehkä itsekään aivan tiedä, missä liikutaan. Liikennevaloteema on hauska ja helppo tapa selvittää sosiaaliset suhteet heti bileiden alussa.

Olutjuhlat eivät ole vain Octoberfestin asia, vaan niitä voi juhlia ympäri vuoden milloin vain. Olutbileiden vetonaulaksi sopii loistavasti esimerkiksi beer pong. Voit järjestää vaikkapa vuosittaisen beer pong -kuninkuusturnauksen, jossa eri luokka-asteet tai ammattialat kisaavat keskenään siitä, kuka onkaan koko kampuksen beer pong -mestari. Jos haluat luoda juhliin extrasäväyksen, tuunaa beer pongin red cups -mukit hohtaviksi UV-teipillä.

Hassut lasit sopivat opiskelijahaalareiden kanssa yhteen kuin paita ja peppu! Lasit nostavat hetkessä biletunnelman kattoon, ja parasta on, että jokainen voi valita juuri itseään parhaiten ilmentävät lasit. Miten olisivat esimerkiksi valotikuista liittimien avulla kootut jättilasit? Valotikuista saa luotua myös sydämen, tähden tai pääkallon muotoisia silmälaseja. Valotikuista tehtyjen lasien lisäksi hauskoja laseja edustavat esimerkiksi vilkkuvat LED-lasit sekä shutter-lasit.

Pallobileet pitävät sisällään nimensä mukaisesti kaikkea pyöreää. Saippukuplat sopivat tähän teemaan loistavasti, ja niihin saa lisää jännitystä hyödyntämällä UV-saippuakuplanestettä. UV-valossa hohtavat saippuakuplat ovat villi yksityiskohta bileilmapiiriin! Saippuakuplakoneen ansiosta vältyt siltä, että jonkun pitäisi olla koko ajan puhaltelemassa kuplia käsin. Koristeluissa voit hyödyntää myös LED-ilmapalloja, LED-jättipalloja tai valotikuista liittimien avulla koottuja pallokoristeita.

Perinteinen disko on klassikkovalinta, jossa voi heittäytyä hetkeksi takaisin yläasteen hämyiseen liikuntasaliin, jossa jännitti pyytää sitä omaa ihastusta mukaan hitaisiin. Muisteluista voi irtautua yhtä nopeasti kuin ne aloittikin, sillä nyt ollaan opiskelijabileissä ja homma on tietysti astetta menevämpää. Varusta biletila isolla diskopallolla, savukoneella ja UV-valoilla. Maalaa näkymättömällä musteella koristelakanoita, laita kaikkien rakastamat bilebiisit soimaan ja jaa bilekansan koristukseksi valotikkuja. Lupaamme, että joskus yksinkertainenkin toteutus takaa eeppisen biletunnelman!

Opiskelijabileitä ympäri vuoden

Opiskelijabileissä ehkä parasta on se, että jokaisena vuodenaikana voi keksiä syyn järjestää juhlat. Voisi jopa sanoa, että aina on hyvä syy pitää pienet opiskelijapippalot! Vuoteen mahtuu muutamia opiskelijoiden kannalta tärkeitä merkkipäiviä, jolloin opiskelijabileet nostetaan seuraavalle tasolle. Tällaisia ovat esimerkiksi Vappu ja erilaiset lukuvuoden aloitustapahtumat. Lisäksi jokaiselle oppilaitoksella on omat tärkeät vuosittaiset bilepäivät. Veikeät vinkkimme vappubileiden järjestämiseen toimivat mainiosti myös opiskelijabileiden järjestämisessä.

Monelle opiskeluajan ekat opiskelijabileet ovat jännittävän kutkuttava hetki elämässä, eikä tunnelma jää huomaamatta fuksien kokoontuessa ensimmäistä kertaa bilepaikalle. Siinä hetkessä on käsinkosketeltavissa tunne siitä, että nyt on alkamassa jotain todella mieleenpainuvaa ja eeppistä. Kaikesta hienoudesta huolimatta toisille voi tulla sellainen olo, että opiskelijabileet ahdistaa. Jotkut ovat puolestaan saaneet opiskelijabileistä huonoja kokemuksia. Silloin kannattaa ottaa mukaan tuttu kaveri tai pitää omat bileet pienemmällä porukalla. Opiskelijaelämän aikana etsitään itseä ja löydetään juuri se oma tapa bilettää ja pitää hauskaa. Kurkkaa parhaat vinkkimme kotibileiden järjestämiseen, mikäli isommat opiskelijabileet eivät ole sinun juttusi!