Pikkujoulut - vinkit vuoden päheimpiin pikkujouluihin

Mitkä ovat pikkujoulut?

Pikkujoulut ovat marras-joulukuussa järjestettävät, usein jouluteemaiset juhlat. Monet yritykset järjestävät työntekijöileen virkistystoimintana vuoden lopussa firman pikkujoulut. Juhlat ovat usein vapaamutoisia, eivätkä varsinaisten joulunpyhien tapaan hartaita tunnelmaltaan. Pikkujoulut ovat monelle loppuvuoden juhlien kohokohta, sillä silloin saa pukeutua parhaimpiinsa ja heittäytyä kunnolla vapaalle. Pikkujouluissa tarjoillaan usein jouluisia ruokia ja juomia, järjestetään hauskaa ohjelmaa ja nautitaan rennosta yhdessäolosta.

Pikkujoulujen historia poikkeaa huomattavasti niiden nykyisestä olomuodosta, sillä juhlan juuret ovat adventin vietossa. Adventista alkoi Kristuksen odotuksen paasto, joka päättyi jouluun. Ensimmäisen maailmansodan jälkeen Suomessa ryhdyttiin viettämään kouluissa kuusijuhlia, ja nykyinen pikkujoulukulttuuri sai muotonsa opiskelijoiden pikkujoulujuhlista, jotka levisivät nopeasti muihinkin yhteisöihin. Pikkujoulut tunnettiin tiettyyn aikaan myös nimellä puurojuhla.

On mukava rauhoittua joulunviettoon ja hartaisiin hetkiin, kun pahimmat höyryt on päästelty pihalle pikkujouluissa. Nykypäivän pikkujoulut ovat täynnä herkkuja, hauskaa ohjelmaa, upeita koristeita ja ikimuistoisia hetkiä. Firman pikkujoulut ovat saaneet suorastaan legendaarisen maineen, ja niistä kohistaan kahvipöydässä vielä pitkään juhlien jälkeenkin. Kokosimme vinkit, joiden avulla järjestät vuoden päheimmät pikkujoulut!

TOSIBILETTÄJÄN TÄRPPI

Pikkujoulut voi nimestään huolimatta järjestää myös joulun jälkeen! Monella marras-joulukuu on täyteen buukattu erilaisia juhlia, eikä yhteistä ajankohtaa juhlille tunnu löytyvän millään. Tammikuussa riittää taas aikaa ja uutta energiaa juhlimiseen. Bonuksena: tarjoilut ja tilat saa usein vuokrattua edullisemmin, kuin pahimpaan pikkujoulusesonkiin.

Pikkujoulubileet ja teema

Vaikka perinteinen jouluteema pitää klassikkona vahvasti pintansa, ei pikkujoulujen teema ole juhlan nimestä poiketen aina jouluinen, vaan valinta teeman suhteen on hyvin vapaa. Esimerkiksi 70- ja 90-luku, glamour sekä black&white ovat olleet viime vuosina suosittuja teemoja pikkujouluissa. Mikäli valitset pikkujouluihin teeman, joka vaatii erityistä pukeutumista, muista informoida vieraita ajoissa, jotta nämä ehtivät miettiä ja hankkia juhlaan sopivan asun. Teemasta ei kannata kuitenkaan ottaa liikaa stressiä, sillä se voi olla mitä vain: yksinkertaisimmillaan vaikka tietty väri, johon kaikki vieraat pukeutuvat. Valotikut toimivat tällöin mainiona asusteena, varsinkin jos valitset valotikut teemavärin mukaan!

Yksi helppo ja edullinen tapa toteuttaa yhtenäinen teema juhliin on valita teemaksi kaikki hohtava. Tämä teema toimii erityisen hyvin juuri pikkujouluaikaan, kun ulkona on synkkää ja pimeää. Kun hankit itse teemaan sopivia asusteita ja rekvisiittaa, vältät myös sen, ettei kukaan pilaa juhlatunnelmaa saapumalla paikalle ilman teemaan sopivaa pukeutumista. Liian vaikeasti toteutettava teema voi myös viedä tunnelmaa, joten pidä homma kaikin puolin helppona ja hauskana. Valmis bilepaketti sopii mihin tahansa teemaan ja on varma valinta, jolla nostat pikkujoulusi hohtavan mahtavalle tasolle.

Perinteisesti pikkujoulut on järjestetty kotona, työpaikalla tai erikseen varatussa juhlatilassa. Ohjelmaan on kuulunut naposteltavaa, juomaa, hassunhauskaa ohjelmaa ja rentoa yhdessäoloa. Tämä perinne pitää pintansa, mutta sen rinnalle on tullut aktiviteettien ympärille keskittyvä pikkujoulusuuntaus. Tällöin pikkujouluja vietetään esimerkiksi hohtokeilauksen, värikuulasodan tai muun vauhdikkaan aktiviteetin parissa. Jos ideointikriisi iskee, lue 100 vinkkiä pikkujoulujen aktiviteetteihin!

TOSIBILETTÄJÄN TÄRPPI

Joskus pikkujoulut venyvät pikkutunneille ja juhlakansa suuntaa jatkamaan iltaa pubiin tai yökerhoon. Valotikut ovat juhlatunnelman kohottamisen lisäksi erinomainen tapa löytää baarin pyörteisiin kadonneet kaverit: tähystät vain valotikkuja tanssilattialta ja porukka on hetkessä taas kasassa!

Pikkujoulujen tarjoilu ja pikkujoulumenu

Pikkujoulujen tarjoilu on pitkälti kiinni juhlien luonteesta ja teemasta. Moni haluaa juhliinsa jotain muuta syötävää, kuin perinteisiä jouluruokia, sillä niitä saadaan joulun lähestyessä syödä muutenkin paljon. Yhä suositumpi vaihtoehto pikkujoulujen menun suhteen onkin miettiä ruokailuun jotain yllättävää ja erilaista, jossa on vain vivahde joulua mukana.

Mikäli järjestät pikkujoulut isommalle porukalle, on buffet-illallinen hyvä vaihtoehto tarjoiluun. Buffet on yleensä helpoin tilata pitopalvelusta, jos tarkoitus on ruokkia isompi ihmismäärä. Mikäli haluat kuitenkin valmistaa illallisen itse, muista suunnitella ja aikatauluttaa ruoanlaitto hyvin, jotta juhlat eivät mene kokkausstressin vuoksi omalta osaltasi pilalle. Yksi vaihtoehto pikkujoulujen tarjoiluun ovat nyyttärit, mutta sovi tällöin etukäteen mitä kukin tuo, jottei tarjolla ole vain kasapäin piparkakkuja ja glögiä.

Buffetin ohella suosittu vaihtoehto on cocktailpaloista koostuva ateria. Maukkaita cocktailpaloja löytyy nykyään runsaasti ja niitä on helppo valmistaa. Pikkujouluihin sopivat esimerkiksi juustotarjottimet, poropalat ja graavilohi-tartarleivät. Hieman erilainen vaihtoehto pöytään on sushisandwich. Cocktail-tyyppisessä ruokailussa tavoite on, että kaikki ruokalajit on mahdollista syödä sormin tai tikuista, eikä ruokailuvälineitä tai kattauksia tarvita. Tämän tyyppinen ruokailu sopii erinomaisesti esimerkiksi firman pikkujouluihin. Muista varmistaa vieraiden allergiat ja erityisruokavaliot, jotta kaikille löytyy juhlista sopivaa purtavaa.

Juustokakku on aina varma valinta jälkiruokapöytään, jouluisen siitä saa hyödyntämällä pohjaan piparkakkuja ja täytteeseen glögiä tai jouluisia mausteita. Amerikkalaiset cupcaket ovat tehneet viime vuosina tuloaan Suomeen, ja trendikäs vaihtoehto pikkujoulupöytään ovatkin esimerkiksi X-mas cupacakes, jotka ovat maukkaita makupaloja jouluisissa mauissa.

TOSIBILETTÄJÄN TÄRPPI

Jos haluat oikein räväyttää, valmista illan pikkutunneille viinakakkuja, mutta muista mainita kakkujen sisältävän alkoholia, jotta niitä ei päädy alkoholittomien vieraiden suihin.

Booli, drinkit ja glögi pikkujouluihin

Suomalaisiin pikkujouluihin liitetään usein alkoholi ja sen eri muodot. Erityisesti firman pikkujouluissa on tapana nähdä työkaverit aivan uudessa valossa parin drinkin jälkeen. Kuinka varmistaa, ettei vierailla pääse suu kuivumaan kesken illan, eikä glögi tule korvista ulos? Valmisglögi ajaa asiansa, mutta jos haluat toden teolla yllättää vieraasi, valmista itse glögi alusta saakka. Maukkaan glögin valmistat esimerkiksi tällä reseptillä.

TOSIBILETTÄJÄN TÄRPPI

Alkuillan glögi kannattaa valmistaa itse, mutta loppuiltaan voit huoletta varata halvinta valmisglögiä.

Moni saa jouluruoista ja glögistä äkkiä ähkyn, joten on hyvä miettiä myös muunlaista vaihtoehtoa juomatarjoilun suhteen. Vaihtoehdoksi löytyy esimerkiksi jouluisen makuisia booleja ja drinkkejä. Alkumaljaksi sopii mainiosti granaattiomenashrub, joka on kevyt ja raikas, mutta silti jouluinen. Myös jouluinen booli on loistava vaihtoehto perinteiselle glögille.

Juomapelit ovat klassikko myös pikkujouluissa. Kokeile jotain ihan uutta: miltä kuulostaisi esimerkiksi beer pong oluen sijasta glögillä? Oli kupissa mitä tahansa, legendaariset red cupsit sopivat joka tapauksessa väriltään erityisen hyvin jouluteemaan.

Nykypäivän terveysbuumin myötä juhliin mahtuu mukaan aina muutama, jolle perinteiset sokerijuomat ja kaloripommit eivät maistu. Huomioi heidät vaikkapa joulutunnelmaa luovalla gojitotilla tai inkiväärijuomalla. Kaikkiin juhliin on syytä varata riittävästi alkoholitonta juotavaa, kuten vettä ja limuja, jotta tarjolla on nesteytystä myös niille, jotka eivät juo alkoholia.

Tosibilettäjän tärppi: Gojitoti ja inkiväärijuoma toimivat mainiosti alkoholilla tai ilman. Säästä hieman raaka-aineita seuraavaan päivään ja ota piristävä aloitus dagen efteriin!

Firman pikkujoulut

Firman pikkujoulut, nuo jokavuotiset vatsanpohjassa kutkuttavat loppuvuoden juhlat, joissa juhlajuoma laittaa koko työyhteisön uuteen muottiin. Nykyään yritysten pikkujoulut eivät ole enää vain lautanen puuroa ja lasi glögiä toimistopäivän päätteeksi, vaan niihin panostetaan kunnolla.

Firman pikkujouluissa on tärkeää löytää sellainen teema ja ohjelma, joka istuu mahdollisimman monen ihmisen makuun. Yrityksen sisäpiirihuumori ja sen ympärille rakennettu ohjelma toimii aina, sillä se yhdistää vieraita. Myös secret santa -tyylinen lahjojenvaihto, stand up, photoboothissa otetut tiimikuvat ja erilaiset visat ovat hyviä vaihtoehtoja ohjelmaksi. Photoboothissa toimii erityisen hyvin polaroid-kamera tai -tulostin, sillä vieraat saavat juhlakuvat heti mukaan muistoksi.

Firman pikkujouluihin on usein vaikea keksiä innostavaa teemaa, sillä kaikki eivät pidä teemapukeutumisesta, eivätkä teemabileet toimi, jos vain osa panostaa niihin. Teeman tulisikin olla sellainen, johon on helppo heittäytyä ilman suurta panostusta. Hohdokas teema on juuri tästä syystä loistava yritysten juhliin! Kun juhlan teemaan sopivat asusteet ja rekvisiitat tulevat työnantajalta, ei ole enää tekosyitä olla heittäytymättä mukaan. Valotikut ja muut biletarvikkeet on helppo tilata kaikki samalla kertaa, eikä niiden käyttö vaadi aikaavieviä valmisteluja. Valotikut myös säilyvät hyvin, joten niitä voi hyödyntää pikkujoulujen lisäksi muissakin yrityksen tapahtumissa ja juhlissa.

TOSIBILETTÄJÄN TÄRPPI

Isommissa juhlissa on usein kova melu ja vaikea saada ihmisten huomiota silloin, kun olisi jotain tärkeää sanottavaa yhteisesti kaikille. Varustaudu iltaan pillillä, jonka ääni kuuluu kovemmankin melun yli.

Moni työnantaja pohtii pikkujoulukulujen vähennystä verotuksessa. Yleisesti ottaen pikkujoulujen kulut, alkoholi mukaan luettuna, voi vähentää verotuksessa, mikäli kyseessä ovat koko henkilöstölle tarkoitetut juhlat, joiden ajasta ja paikasta työnantaja on päättänyt. Muista kuitenkin varmistaa aina kirjanpitäjältäsi, mitä voit juhlien suhteen vähentää, ettei tule yllätyksiä.

Pukeutuminen pikkujouluihin ja pukukoodi

Pikkujouluihin valmistautuessa iskee väistämättä joka vuosi sama pulma: mitä laitan päälle? Usein pikkujoulujen kutsussa mainitaan pukukoodi, jonka avulla asuvalinnassa pääsee alkuun. Myös kellonajasta voi päätellä hieman pukeutumistyyliä, mikäli siitä ei ole erikseen mainintaa. Ennen kello 18 käytetään yleensä arkipukua, tummaa pukua tai sakettia. Kello 18 jälkeen sopiva asu on puolestaan tumma puku, smokki tai frakki. Miehen pukukoodi määrittelee aina naisen pukeutumistyylin. Toki kannattaa käyttää maalaisjärkeä, jos kyse on esimerkiksi ystävän järjestämistä vapaamuotoisista juhlista. Silloin ei välttämättä vaadita smokkia ja iltapukua, vaan rennompikin juhlavaatetus sopii. Myös juhlan ohjelma vaikuttaa asuvalintaan.

Juhlapukeutuminen tuottaa erityisesti naisille päänvaivaa, sillä vaihtoehtoja asun suhteen on rajattomasti. Hyvä vinkki on panostaa klassiseen pikkumustaan, joka sopii mihin tahansa juhlaan. Kampausta ja meikkiä vaihtamalla asu muuntautuu aina tilaisuuden vaatimaan henkeen. Myös koruilla ja asusteilla voi vaikuttaa asun kokonaisilmeeseen. Miehetkin voivat tuunata perinteistä pukulookia eri asusteilla, eikä juhlapukeutumista tarvitse pitää pahana pakkona. Pikkujouluissa on lupa olla tyylikäs! Aina on parempi olla hieman ylipukeutunut, jolloin ei tarvitse viettää iltaa harmitellen liian arkista asua.

TOSIBILETTÄJÄN TÄRPPI

Luottovaatteen on syytä olla myös mukava, sillä mikään ei ole suurempi juhlatunnelman pilaaja, kuin hiertävä tai kiristävä asu.

Pikkujoulujen TOP-koristeet

Kun ruoka, juoma, ohjelma ja pukeutuminen on mietitty viimeisen päälle, olisi suorastaan väärin antaa tunnelman latistua tylsän näköisen juhlatilan vuoksi. Juhlia suunnitellessa onkin syytä miettiä, kuinka paljon haluaa panostaa juhlatilan koristeluun ja millä keinoin se onnistuu näyttävästi, mutta ilman suurta koristelu-urakkaa. Koristelun tarve riippuu tietysti osaltaan käytettävissä olevasta tilasta, mutta muutamalla koristeella loihdit tilasta kuin tilasta upean ja tunnelmaa nostattavan bilepaikan.

Discopallo

Tämä koriste ei perusteluja tarvitse, sillä mitä olisivat bileet ilman diskopalloa? Pallon avulla luot eeppisen juhlatunnelman, kun laitat valot pyörimään, volyymit täysille ja parhaat bilebiisit soimaan. Diskopallon mukana tulee värikiekko, jonka avulla juhlatila täyttyy diskopallon pyöriessä eri väreistä.

Valotikuista tehdyt hohtokukat

No onkos tullut kesä talven keskelle...hohtokukat ovat in vuodenajasta riippumatta! Samasta paketista saat rakennettua myös hohtopalloja, jotka toimivat yhtä lailla koristeina.

Hohtavien koristeiden avulla saat tylsästä juhlatilasta hetkessä upean, sillä tilan tylsyys katoaa pimeisiin nurkkiin heti, kun napsautat valot pois ja annat tilan hohtaa koristeiden luomaa bile-energiaa. Hohtavissa koristeissa on sekin hyvä puoli, että ne on nopea siivota pois juhlien jälkeen, sillä niitä tarvitaan periteisiä koristeita vähemmän luomaan näyttävä tunnelma.

Mitä pikkujoulujen jälkeen?

Heräät pikkujoulujen jälkeiseen aamuun ja muistelet edellisen illan tapahtumia. Mikäli kyseessä oli firman pikkujoulut, mietit tuliko sanottua pomolle nolosti tai pussattua kuumaa työkaveria. Makaat sängyssä ja vannot, että nyt aloitat uuden, terveellisen ja kaikin puolin nuhteettoman elämän (tai ehkä sittenkin vasta tammikuussa). Meidän vinkkimme: älä mieti liikaa, vaan nauti elämästä. Pikkujoulubileiden jälkeen on nimittäin juuri sopivasti aikaa toipua joulunpyhinä, sillä uuden vuoden eeppiset juhlallisuudet odottavat jo nurkan takana!