Tietoa valotikuista

Mitä valotikut ovat?

Valotikut ovat kemialliseen reaktioon, kemiluminenssiin, perustuvia pimeässä hohtavia tuotteita. Valotikkuja käyttävät muun muassa eri maiden asevoimat, mutta tavallisille kaduntallaajille ne ovat tutumpia erilaisista juhlista ja konserteista. Halvan hintansa vuoksi valotikut sopivat muun muassa opiskelijabileisiin, klubeille, baariin, reiveihin, retkeilyyn, airsoftiin yms. Lisää ohjeita ja vinkkejä voit lukea infosivuiltamme ja glowstickingin esittelysivulta.

Valotikkuja kutsutaan toisinaan myös nimellä hohtotikku tai hehkutikku. Valotikku on englanniksi glow stick tai light stick.

Alunperin valotikut on kehitetty armeijakäyttöön, mutta nykyisin niitä käytetään enemmän yksityisessä viihdekäytössä. Myymiämme valotikkuja pystyy käyttämään moneen eri tarkoitukseen ja toimitammekin valotikkuja mm. Suomen suurimmille festareille ja tapahtumanjärjestäjille.

Miten valotikut toimivat?

Valotikkujen toiminta perustuu useimmiten kemiallisessa reaktiossa, kemiluminenssissa, syntyvään hohtavaan valoon, vaikka toisinaan myös ledeihin perustuvia tuotteita kutsutaan virheellisesti valotikuiksi. Lisäksi myynnissä on olemassa UV-valoon reagoivia valotikkuja.

Kemiluminenssiksi kutsutaan reaktiota, jossa kaksi kemikaalista yhdistettä reagoi keskenään ja tuottaa hohtavaa valoa. Valon väriä ja hohdon määrää on mahdollista muuttaa muuttamalla aineiden sekoitussuhteita. Kemiluminenssissa ei valotikkujen tapauksessa synny lämpöä, vaikkakin ilman lämpötila vaikuttaa reaktion voimakkuuteen eli siis käytännössä tässä tapauksessa valotikun kirkkauteen

Valotikuissa kemiluminenssi syntyy, kun tikkujen sisällä kahdessa erillisessä osiossa olevat kemialliset aineet yhdistyvät ja reagoivat keskenään. Valotikkujen tapauksessa aineet pidetään erillään erillisen sisäputken ansiosta: ulompi putki pitää sisällään osan kemialliseen reaktioon tarvittavasta aineesta ja sisempi putki osan. Sisempi putki on valmistettu usein lasista tai jostain muusta hauraasta aineesta. Tikkua taitettaessa sisempi putki rikkoutuu ja aineet reagoivat keskenään, jolloin syntyy kemiluminenssi ja valotikku alkaa hohtaa.

Yleensä valotikut aktivoidaan taittamalla niitä hieman keskeltä, jolloin sisempi putki rikkoutuu ja tikku alkaa hohtaa taittokohdasta. Tikkua kannattaa ravistella, jolloin aineet sekoittuvat kunnolla keskenään ja koko tikku alkaa hohtaa.

Mitä valotikkujen sisällä on?

Valotikkujen sisällä on kahta erilaista kemikaalista seosta, jotka saavat aikaan hohdon. Aineet eivät ole syövyttäviä eikä valotikku kuumene käytössä, mutta aineet voivat värjätä esim. vaatteita. Kaikilla myymillämme valotikuilla on CE-merkintä.

Ovatko valotikut turvallisia käyttää?

Kyllä, myymämme valotikut ovat turvallisia mikäli niitä käytetään ohjeiden mukaan. Kaikessa toiminnassa kannattaa kuitenkin pitää terve järki mukana ja esim. valotikkujen antaminen aivan pienille lapsille ei ole suotavaa. Vaikka tuotteet ovat testattuja, niissä on silti etenkin valotikkujen osalta jonkinlainen rikkoutumisvaara.

Lue enemmän valotikkujen turvallisuudesta.

Soveltuvatko valotikut drinkkikäyttöön?

Myymämme kemialliseen hohtoon perustuvat valotikkumallit eivät sovellu drinkkikäyttöön. Drinkkikäyttöön suosittelemme tavallisia drinkkitikkuja.