Tietoa valotikuista

Mitä valotikut ovat?

Valotikut ovat kemialliseen reaktioon, kemiluminenssiin, perustuvia pimeässä hohtavia tuotteita. Valotikkuja käyttävät muun muassa eri maiden asevoimat, mutta tavallisille kaduntallaajille ne ovat tutumpia erilaisista juhlista ja konserteista. Halvan hintansa vuoksi valotikut sopivat muun muassa opiskelijabileisiin, klubeille, baariin, reiveihin, retkeilyyn, airsoftiin yms.

Valotikkuja kutsutaan toisinaan myös nimellä hohtotikku tai hehkutikku. Valotikku on englanniksi glow stick tai light stick.

Myymiämme valotikkuja pystyy käyttämään moneen eri tarkoitukseen ja toimitammekin valotikkuja mm. Suomen suurimmille festareille ja tapahtumanjärjestäjille. Lisäksi toimitamme valotikkuja myös Puolustusvoimille ja erilaiseen viranomaiskäyttöön.

Miten valotikut toimivat?

Valotikkujen toiminta perustuu useimmiten kemiallisessa reaktiossa, kemiluminenssissa, syntyvään hohtavaan valoon, vaikka toisinaan myös ledeihin perustuvia tuotteita kutsutaan valotikuiksi. Valotikkua ei tule sekoittaa tähtisädetikkuun, joka perustuu palamiseen.

1 Paksu muovikuori

Suojaa valotikkua ja sisällä olevaa nestettä sekä muoviputkea.

2 Sisempi lasi- tai muoviputki

Suojaa sisällään olevaa liuosta ja pitää nesteet erillään.

3 Hohtoneste

Kuoren ja sisemmän putken välissä oleva nesteliuos, joka on erillään sisemmän putkeen aineesta kunnes valotikku aktivoidaan.

4 Taita valotikkua kevyesti

Sisempi putki rikkoutuu ja nesteet sekoittuvat keskenään, jolloin syntyy kemiallinen reaktio ja valotikku alkaa hohtaa. Paksu muovikuori suojaa sisältöä ja käyttäjää. Älä taita valotikkua liikaa, jotta ulompi muovikuori säilyy ehjänä.

5 Ravista valotikkua

Ravista valotikkua muutama sekunti, jotta nesteet sekoittuvat kunnolla.

6 Valotikku on nyt käyttövalmis

Valotikku hohtaa mallista riippuen jopa 8-12 tuntia.

Mitä valotikkujen sisällä on?

Valotikkujen sisällä on kahta erilaista kemikaalista seosta, jotka saavat aikaan hohdon. Aineet eivät ole syövyttäviä eikä valotikku kuumene käytössä, mutta aineet voivat värjätä esim. vaatteita. Kaikilla myymillämme valotikuilla on CE-merkintä.

Valotikun sisällä on lasinen tai muovinen ampulli tai putki, joka sisältää toisen ainesosan. Toinen hohtoon vaikuttava ainesosa on ampullin ja ulkokuoren välissä. Aineet sekoittuvat keskenään kun valotikkua taitetaan ja ampullin rikkoutuessa aineet pääsevät sekoittumaan keskenään.

Täydellinen lista valotikun sisältämistä aineista (englanniksi). Ensin ainesosa, sen jälkeen koodinumero ja prosenttiosuus.

 • Chemiluminescer:
  • Butyl Benzoate (136-60-7): 80.7%
  • CPPO (75203-51-9): 19%
  • Fluorescer (10075-85-1): 0.30%
 • Activator:
  • Dimethyl Phthalate (131-11-3): 87.5%
  • Hydrogen Peroxide (7722-84-1): 3.30%
  • H2O (vesi)9.20

Ovatko valotikut turvallisia käyttää?

Kyllä, myymämme valotikut ovat turvallisia mikäli niitä käytetään ohjeiden mukaan. Kaikessa toiminnassa kannattaa kuitenkin pitää terve järki mukana ja esim. valotikkujen antaminen aivan pienille lapsille ei ole suotavaa. Suosittelemme, että valotikkuja ei anneta alle 10-vuotiaille lapsille ilman valvontaa. Vaikka tuotteet ovat testattuja, niissä on silti etenkin valotikkujen osalta jonkinlainen rikkoutumisvaara.

Valotikut on testattu suomalaisessa laboratoriossa (Eurofins Expert Services Oy). Valotikut täyttävät koruille ja leluille (käyttö korun lailla) asetetut vaatimukset. Valotikkujen soveltuvuutta elintarvikekontaktiin tai pikkulasten leluksi ei ole testattu.

Turvallisuusohjeet:

 • Valotikkua ei saa taittaa.
 • Valotikkua ei saa rikkoa tahallaan. Sisällä olevaa nestettä ei voi käyttää värjäämiseen tai koristeluun.
 • Valotikkua ei saa kuumentaa.
 • Älä taita valotikkua voimakkaasti tai hakkaa sillä esim. pöytää. Valotikku kestää normaalia käyttöä (esim. rannerenkaaksi taipuvien valotikkujen osalta taivuttamisen ranteen ympärille), mutta ei juuri enempää.
 • Valotikkua ei saa laitaa suuhun. Valotikun muovikuori on varsin ohut, joten se menee rikki jopa kertapuraisulla. Tämän vuoksi valotikut tulisi pitää pienten lasten ja lemmikkieläinten ulottumattomissa.

Valotikun sisällä oleva aine ei ole myrkyllistä eikä syövytä, mutta valotikun sisempi putki voi olla lasia tai terävää muovia, joka voi aiheuttaa haavoja joutuessaan iholle tai suuhun. Lisätietoa valotikkujen turvallisuudesta.

Mitä tehdä, jos valotikku menee rikki?

Mikäli valotikku rikkoutuu ja ainetta joutuu silmille tai iholle, huuhtele välittömästi juoksevalla vedellä ja ota tarvittaessa yhteys lääkäriin.

Valotikun sisällä oleva neste voi värjätä erilaisia kankaita ja pintoja, joten suosittelemme puhdistamaan altistuneen alueen mahdollisimman pian. Yleensä alue puhdistuu pesemällä kankaan normaalisti pesukoneessa.

Valotikun ei pitäisi koskaan pystyä rikkoutumaan suuhun, sillä se on yksiselitteisesti ohjeiden vastaista käyttöä. Mikäli näin kuitenkin käy, suu täytyy huuhdella välittömästi. Ota tarvittaessa yhteys lääkäriin.

Toimiiko valotikku pakkasessa?

Valotikut toimivat pakkasessa, mutta valotikun teho voi heikentyä kylmässä. Nyrkkisääntönä voidaan pitää, että isommat valotikut kestävät pakkasta paremmin.

Mikäli valotikku on liikkeessä (esim. roikkuu narusta ja tuuli heiluttaa valotikkua), kestävyys on hieman parempi, sillä näin neste ei pääse jäätymään sisällä.

Soveltuvatko valotikut drinkkikäyttöön?

Myymämme kemialliseen hohtoon perustuvat valotikkumallit eivät sovellu drinkkikäyttöön eikä niiden soveltuvuutta tällaiseen käyttöön ole testattu. Drinkkikäyttöön suosittelemme tavallisia drinkkitikkuja.