Unohtumattomat synttäribileet: syntymäpäiväideoita aikuiselle

Kuvittelemme usein, että syntymäpäiväjuhlat ovat vain lasten juttu, eikä aikuisiällä enää kannata sen kummemmin juhlia vuosien vaihtumista. Monesti aikuiset järjestävätkin synttärijuhlat vain pyöreiden vuosien kunniaksi: kolmekymppiset ja viisikymppiset ovat erityisen suosittuja merkkipaaluja. Asia on kuitenkin niin, että aina on syytä juhlaan! Mikä olisikaan parempi syy pistää bileet pystyyn, kuin muistella mennyttä vuotta ja kääntää jälleen uusi sivu eteenpäin elämässä? Kokosimme yhteen vinkit, joilla järjestät unohtumattomat synttäribileet aikuiseen makuun.

Tosibilettäjän tärppi:

Ovatko sinun ja ystäväsi syntymäpäivät lähellä toisiaan tai aivan kalenterin ääripäissä toisistaan? Synttäreitä voi juhlia luovasti eli aina juhlien ei tarvitse osua juuri merkkipäivälle. Järjestäkää ystävän kanssa yhteissynttärit, joissa juhlitte yhteenlaskettuja vuosia, tai pitäkää puolivuotissynttärit silloin, kun molempien synttäreihin on yhtä pitkä matka kalenterissa.

Aikuisten syntymäpäivät eivät loppupeleissä eroa lastenjuhlista kovin paljoa – elementit ovat samat, mutta ne on vain järjestetty aikuisempaan makuun sopiviksi. Muista siis kurkata myös parhaat vinkkimme lastenjuhlien ja lasten synttäreiden järjestämiseen. Perinteiset syntymäpäivät koostuvat usein hyvästä ruoasta, herkullisista juomista sekä mukavasta yhdessäolosta. Voit nauttia perinteisistä juhlista, tuunata muutamalla pienellä asialla juhliisi hieman extraa tai järjestää unohtumattomat syntymäpäiväbileet kaikilla herkuilla. Oli valintasi mikä tahansa, nappaa tästä talteen vinkkimme aikuiseen makuun sopiviin synttäreihin!

Synttäritarjoilut ja syntymäpäivä menu

Syntymäpäivätarjoilut riippuvat usein pitkälti juhlan luonteesta, ajankohdasta ja vierasmäärästä. Jos kyseessä ovat rennot illanistujaiset kotioloissa, toimii tarjoiluna loistavasti esimerkiksi juustolautanen lisukkeineen. Asettele kasa herkullisia juustoja sekä erilaisia marmeladeja, suolaisia keksejä, pähkinöitä ja hedelmiä houkuttelevaksi asetelmaksi tarjoilupöytään.Tapakset ovat toinen hyvä tapa toteuttaa tarjoilu niin, että jokainen voi napsia haluamiaan ruokia pitkin iltaa. Mikäli haluat juhliin jotain modernia ja erilaista, valitse ruokalajiksi nykypäivän trendiruoka sushi.

Jos olet päättänyt pitää astetta juhlavammat synttärit, on mahdollista järjestää hieno syntymäpäiväillallinen. Tällöin voit tarjota esimerkiksi kolmen ruokalajin illallisen makuihin sopivine juomineen. Isommalle porukalle toimii mainiosti buffet-tyyppinen ruokailu. Hyviä syntymäpäivän buffet-ruokia ovat esimerkiksi ruokaisa papusalaatti ja itämainen tikkulohi. Suosi yksinkertaisia, mutta maukkaita vaihtoehtoja, jolloin kaikille löytyy taatusti mieleistä ruokaa.

Syntymäpäivillä tarjoillaan perinteisesti kakkua päivänsankarin kunniaksi. Voit valita perinteisen kermakakun, modernimman juustokakun tai vaikkapa hauskan jäätelökakun. Cupcaket ovat nykyään suosittu tapa korvata kakku kokonaan, mikäli haluat tarjota vieraillesi jotain hieman erilaista jälkiruokaa. Myös kahvipohjaiset jälkiruokadrinkit, kuten Irish coffee, toimivat loistavasti jälkiruokahimon taltuttamiseen.

Joskus syntymäpäivän juhlinta halutaan aloittaa jo aamulla esimerkiksi pienemmällä porukalla tai oman perheen kesken. Tällöin toimiva tapa juhlia on aamiainen tai brunssi yhdessä ystävien ja läheisten kanssa. Yhteinen aamiainen toimii hyvin myös juhlia seuraavana aamuna, jolloin vieraat kömpivät koloistaan ruokailemaan ja kertaamaan edellisillan eeppisiä synttäribileitä.

Drinkki, booli ja muut juomat aikuisten synttäreille

Aikuisten syntymäpäiviin kuuluu useimmiten alkoholi muodossa tai toisessa. Monesti juhlat aloitetaan kilistellen kuohuvalla, minkä jälkeen siirrytään nauttimaan muita virvokkeita. Booli on hyvä valinta synttäreille, sillä sitä on helppo valmistaa isompi määrä, ja se useimmiten maistuu kaikille. Makean ystäville sopii booliksi esimerkiksi vesimelonista tarjoiltava Man with a melon. Mikäli kaipaat hieman raikkaampaa ja kirpeämpää vaihtoehtoa, valitse Primavera punch.

Jos haluat viedä booli-idean seuraavalle tasolle, valitse muutama drinkki, joiden tekemiseen varaat kasan aineita. Leikkaa hedelmät valmiiksi, ja asettele drinkkibaarin aineet ja tarvikkeet selkeästi esille. Muista laittaa drinkkireseptejä esille, jotta vieraat tietävät, millaisia yhdistelmiä tehdä raaka-aineista. Kotibaarisetissä saat kaiken tarvittavan toimivan drinkkibaarin pystyttämiseen.

Tosibilettäjän tärppi:

Perinteisille drinkeille voi halutessaan antaa hauskoja, päivänsankaria kuvaavia nimiä. Tässä vain mielikuvitus on rajana, ja nimet takaavat taatusti hyvät naurut vieraille!

Juomapelit ovat hauska tapa nostaa synttäritunnelmaa. Yksi suosituista juomapeleistä on beer pong, jonka parissa saa vietettyä pidemmänkin aikaa illan edetessä. Pelipöydän molempiin päihin asetetaan mukeja kolmion muotoon. Jokaiseen mukiin laitetaan pari senttiä juomaa, minkä lisäksi yksi muki täytetään vedellä, jota käytetään pallojen pesuun heittovuorojen välissä. Pelin ideana on saada omat pallot pysymään vastustajan mukissa heittämällä. Heittovuoron lopuksi juodaan tyhjäksi ne mukit, joissa on palloja. Tyhjät mukit poistetaan pöydästä, ja voittaja on se, joka tyhjää pöydän mukeista ensin. Beer pongiin saa lisäjännitystä pimentämällä huoneen ja asentamalla pelipöydän läheisyyteen strobovalon.

Toinen hauska juomapeli on Alias, jossa pelataan joko yksilöinä tai joukkueissa normaalisti sanaselityspeliä. Tässä versiossa väärästä vastauksesta joutuu kuitenkin ottamaan huikan juomastaan. Jos olet luovalla päällä, voit kehitellä juomapelejä myös itse. Juomapelisetti koostuu kuudesta eri värisestä shottilasista, telineestä ja kahdesta nopasta. Setti mahdollistaa useamman eri pelivariaation, ja vain mielikuvitus on rajana sen käytölle. Voit myös testata vieraiden luovuutta ja laittaa heidät keksimään illan aikana oman juomapelin – paras tottakai palkitaan!

Synttäriohjelma, pelit ja leikit

Joku voisi pitää hölmönä järjestää aikuisten juhliin leikkejä ja pelejä, mutta otamme vapauden olla eri mieltä. Leikkiminen lisää yhteishenkeä, naurattaa ja viihdyttää. Ohjelmassa on hyvä tuoda esiin päivänsankarin persoonaa ja miettiä, millaiset leikit mahdollisesti iskisivät parhaiten vierasjoukkoon.

Mikäli synttäriohjelmasi vaatii joukkuepelejä, voit tehdä joukkueiden jaosta osan ohjelmaa. Pyydä vieraita valitsemaan saapuessaan korista valotikku tai drinkkikoriste, mutta älä paljasta heille vielä miksi. Ohjelman alkaessa joukkueet on helppo muodostaa vieraiden tekemien valintojen pohjalta: samanväriset valotikut samaan joukkueeseen ja niin edelleen. Tämä toimii hyvänä jäänmurtajana, sillä vieraat eivät hakeudu joukkueisiin vain omien tuttujensa kanssa, vaan joutuvat väkisinkin tutustumaan uusiin ihmisiin.

Yksi hauska ohjelmanumero aikuisten juhliin on syntymäpäivä bingo – vain mielikuvitus on rajana sille, mitä bingoruutuihin voi keksiä. Yksi idea on järjestää ihmisbingo eli kerätä bingoruutuihin faktoja juhlissa olevista vieraista. Vieraat saavat seurustella ja tutustua toisiinsa, yhdistäen samalla bingoruudun faktat juhlissa oleviin ihmisiin.

Tosibilettäjän tärppi:

Jos haluat tuoda bingoon lisäulottuvuuden, hyödynnä salatehtävänä näkymättömällä musteella tehtyjä vihjeitä. Kirjoita vihjeet näkymättömällä musteella bingolappuun ja laita UV-valo näkyvälle paikalle. Ne vieraat, jotka hoksaavat katsoa bingolappua UV-valossa, löytävät vinkit ja saavat näin nopeammin bingon. Muista vastustamattomat palkinnot, jotka kannustavat vieraita sopivaan kilpailuhenkisyyteen.

Erilaiset valokuvauskilpailut toimivat mainiosti aikuisten synttäreillä. Voit esimerkiksi antaa vieraillesi illan aluksi listan erilaisia kuvatehtäviä. Se henkilö tai joukkue, joka toteuttaa illan aikana mahdollisimman monta, voittaa mainetta ja kunniaa. Palkinnoksi voit antaa lisäksi vaikkapa bilepaketin ilahduttamaan loppuillan rientoa ja rellestystä. Tietokilpailut päivänsankarista ovat taattu hitti juhlissa kuin juhlissa, mutta sopivat erityisen hyvin syntymäpäiville. Musavisa päivänsankarin syntymävuodesta tähän päivään toimii myös mainiosti.

Pullonpyöritys on hyvin perinteinen seurapeli, johon saat mukavasti lisäjännitystä tekemällä siitä hohtavaa: sammuta valot ja käytä pullon sijasta mukana kannettavaa minidiscopalloa pyöritykseen. Se, johon discopallo osoittaa, joutuu tuttuun tapaan vastaamaan kysymykseen tai suorittamaan tehtävän. Muista ikuistaa vieraat valokuviin esimerkiksi photoboothissa. Varusta photobooth tabletilla, johon vieraat voivat tallentaa kuvat digitaalisesti. Juhlien jälkeen voit ladata kuvat pilvipalveluun, jonka linkin laitat vieraille. Näin he voivat ladata suosikkinsa helposti talteen. Jos saat juhliisi polaroid-kameran tai -tulostimen, voivat vieraat tulostaa parhaat otokset saman tien muistoksi mukaan.

Järjestä erilaiset synttärit

Joskus perinteiset syntymäpäivät tuntuvat tylsiltä tai haluaisit räväyttää oikein kunnolla järjestämällä ikimuistoiset bileet. Kun kaipaat synttärijuhliin jotain erilaista ja näyttävää, voit tehdä sen muutamalla eri tavalla: valitse erilainen ympäristö, panosta teemaan tai yllätä päivänsankari.

Aikuisten synttärit voi järjestää esimerkiksi laivalla, jossa perinteinenkin juhlaohjelma tuntuu astetta hauskemmalta aalloilla keinuessa. Varaa porukalle alkuillaksi oma tila tai saunaosasto, jossa voitte viettää etkot hauskan ohjelman parissa. Loppuilta kuluu mukavasti laivan ravintoloissa ja yökerhoissa bailaten. Muista varustaa vieraat valotikuista tehdyillä koruilla tai LED-asusteilla, niin et taatusti hukkaa ketään tanssilattian pyörteisiin. Juhlien jälkeen on helppo kömpiä hytin lakanoiden väliin, eikä kenenkään tarvitse miettiä taksikyytiä kotiin.

Usein miellämme mökkiympäristön olevan kaikkea muuta kuin sopiva bileisiin. Mökkijuhlat voivat kuitenkin olla nimestään huolimatta todella eeppiset! Voit järjestää mökillä illan pimentyessä esimerkiksi UV-suunnituksen, jossa osallistujat saavat kartan ja käyvät etsimässä mökin ympäristöön sijoitettuja kirjaimia, jotka hohtavat jännittävästi UV-valossa. Saat tehtyä kirjaimet esimerkiksi näkymättömällä musteella. Kirjaimista voi muodostua esimerkiksi seuraavan ohjelmanumeron nimi tai vihje, jonka perusteella osallistujat löytävät palkinnon. Mökkijuhlissa kannattaa hyödyntää sauna hemmotteluhoitoihin sekä luoda tunnelmaa kynttilöillä ja takkatulella. Kun ruoka, juoma ja tunnelma ovat kohdillaan, eivät juhlat voi muuta kuin onnistua.

Teemajuhliin löytyy ideoita loputtomasti! Suosittuja teemoja ovat päivänsankarin syntymävuosi tai vuosi, jolloin tämä eli teini-ikäänsä. Erityisesti kasariteemaiset juhlat ovat olleet pitkään suosiossa. Kasariteemaan sopivat loistavasti valotikkujen hohtavat värit! Toinen hyvä synttäriteema on päivänsankarin lempiväri tai jokin tämän harrastukseen liittyvä teema. Mikäli juhlakalu on intohimoinen kuntoilija, järjestä fitnesskasaribileet. Jos taas tämän intohimona on taide, pukeutukaa kaikki joksikin kuuluisaksi taideteokseksi.

Tosibilettäjän tärppi

Muista yhdistää juhlien teema kaikkeen juhliin liittyvään aina kutsusta kiitoskortteihin ja tarjoilupöydän koristelusta drinkkivalintoihin.

Tosibilettäjän tärppi

Jos järjestät juhlat pienemmälle porukalle, saat teemaan mielenkiintoa kertomalla jokaiselle vieraalle eri teeman ja yksilöimällä kutsut tämän mukaan. Vieraat yllättyvät taatusti saapuessaan paikalle kaikki eri teemaan pukeutuneena: yksi naamiaisasussa, toinen iltapuvussa ja kolmas ysäritamineissa.

Joskus päivänsankari itse ei ole suunnitellut juhlivansa merkkipäivää mitenkään. Tällöin on hauska yllättää juhlakalu mahtavilla yllätysjuhlilla. Tämän tyyppiset juhlat vaativat usein hieman enemmän suunnittelua sekä päivänsankarin selän takana supattelua, mutta ovat onnistuessaan taatusti ikimuistoiset. Voit hyödyntää tämän artikkelin kaikkia vinkkejä myös yllätysjuhliin!

Syntymäpäivälahja – näin muistat päivänsankaria

Mitä hankkia lahjaksi ihmiselle, jolla on jo kaikkea? Päivänsankarin muistaminen on yksi aikuisten synttäreiden hankalimmista asioista vieraalle. Harvoin kukaan tahtoo hankkia toiselle mitään turhaa, mutta tyhjin käsinkään ei juhliin haluaisi saapua. Parhaita lahjoja ovat elämykset ja itse tehdyt lahjat, joissa näkyy tekijän kädenjälki. Tässä muutamia lahjavinkkejä aikuisille:

1. Lahjakortti

Usein tunnemme päivänsankaria sen verran, että osaamme arvata, millaisista asioista hän pitää. Lahjakortti tämän suosikkikauppaan tai harrastukseen liittyvään myymälään ilahduttaa varmasti. Hemmottelu- ja ravintolalahjakortit ovat aina varma valinta.

2. Yhteinen elämys

Monesti arki vie meitä mennessään, emmekä ehdi viettää läheistemme kanssa niin paljon aikaa, kuin haluaisimme. Antamalla lahjaksi yhteisen elämyksen mahdollistat yhteisen ajanvieton hauskan aktiviteetin parissa. Hyviä elämyksiä ovat esimerkiksi erilaiset aikuisten seikkailupuistot, illallinen pitkän kaavan mukaan tai kulttuuritapahtumat yhteisellä twistillä.

3. DIY Lahja

Joskus itse tehty lahja on paras lahja. Jos sinulla on musikaalisia lahjoja, voit keksiä johonkin tunnettuun kappaleeseen päivänsankaria kuvaavat sanat ja järjestää juhlissa yllätysohjelmanumeron: oma syntymäpäiväbiisi! Jos valitset balladin, himmennä valot ja anna kaikille vieraille valotikku, jonka kanssa he voivat fiilistellä biisin tahdissa. Mikäli musiikki ei ole sinun juttusi, voit tehdä vaikkapa kuvakollaasin ystävyydestänne tai kutoa päivänsankarin lempivärillä villasukat.

Muista nämä, kun järjestät syntymäpäiväjuhlat

Ohjelma on tärkeässä osassa kaikissa juhlissa, eivätkä synttärit ole poikkeus. Erilaisten leikkien, pelien ja erityisesti juomapelien kohdalla on kuitenkin hyvä muistaa, että jokainen osallistuu vain, jos haluaa. Kun kaikilla on rento ja mukava tunnelma ilman painetta ohjelmasta, voivat kaikki nauttia juhlista täydellä teholla. Ohjelma kannattaa ajoittaa niin, että se alkaa vasta sitten, kun vieraat ovat saaneet hetken asettua taloksi. Näin vieraat ovat rennompia ja ovat ehtineet hieman tutustua toisiinsa juhlajuomaa siemaillen. Muista pitää ohjelmanumerot lyhyinä ja antaa vieraille mahdollisuus rentoon oleiluun niiden välillä.

Kiinnitä huomiota juhlatilan koristeluun, sillä jo pienelläkin panostuksella saat tilasta kuin tilasta tyylikkään synttärikeitaan hetkessä. Syntymäpäivään sopii hyvin banneri tai banderolli, jossa lukee joko päivänsankarin nimi ja ikä tai onnentoivotus. Juhlatilaan saa näyttävyyttä myös erilaisilla valotuotteilla, valotikuilla ja discopalloilla. Mikäli järjestät juhlat kotona, on valaistus helpoin toteuttaa hyödyntämällä olemassa olevia valaisimia. Kun vaihdat valaisimiin klassisen discopallon, monivärisen discolampun tai UV-valon, muuntautuu tila kuin tila todelliseksi bilekeitaaksi.

Järjestitpä millaiset syntymäpäiväjuhlat tahansa, muista tehdä niistä päivänsankarin näköiset! Kutsu mukaan parhaat kaverit ja läheisimmät ystävät, kata pöytä koreaksi ja laita juomat viilenemään. Lisää juhlatilaan ja lookkiisi ripaus hohtoa sekä mieti juhliin huikea ohjelma, jota muistellaan vielä pitkään. Ota tuleva ikävuosi vastaan railakkaasti, sillä et ole koskaan liian vanha hyviin bileisiin!

Tosibilettäjän tärppi

Moni lähettää juhlakutsut nykyään Facebookin kautta. On hyvä kuitenkin huomioida, että kaikki eivät käytä some-kanavia aktiivisesti, joten kannattaa varmistaa kutsun perillemeno vaikkapa tekstiviestillä. Näin kukaan ei jää paitsi huippubileistä siksi, että kutsu on jäänyt huomaamatta!