Mikä on uusivuosi?

Uusivuosi on vuoden viimeisenä päivänä vietettävä juhla, jossa juhlitaan vuoden vaihtumista ja alkavaa uutta vuotta. Suomessa uudenvuodenaatto on länsimaisen ajanlaskun mukaan joulukuun viimeinen päivä, mutta sen ajankohta vaihtelee eri maissa niissä käytettävän ajanlaskujärjestelmän mukaan. Esimerkiksi Kiinassa uuttavuotta juhlitaan vasta keväämmällä.

Maailmalla on monia hauskoja uudenvuoden perinteitä, kuten Espanjassa, jossa pukeudutaan aattoyönä punaisiin alusvaatteisiin ja syödään 12 viinirypälettä kellon lyödessä puoltayötä. Filippiineillä puolestaan uskotaan pyöreiden asioiden tuovan uuteen vuoteen vaurautta, joten uusivuosi vietetään pyöreyden parissa aina vaatetuksesta ruokiin.

Uutta vuotta juhlitaan eri tavoin ympäri maailman, ja uusivuosi on vakiinnuttanut myös Suomessa monia perinteitä. Uudenvuoden juhlinnan historia ulottuu Suomessa pitkälle. Suomalaiset juhlivat uutta vuotta entisaikaan kekrinä, jolloin tehtiin erilaisia taikoja ja testejä, joiden avulla ennustettiin tulevaa vuotta. Erilaiset ennustukset ja tulevan vuoden lupaukset ovat säilyneet perinteinä tähän päivään saakka. Uudenvuodenpäivä on nykyään Suomessa ja monissa muissa maissa yleinen vapaapäivä.

Kokosimme kasaan vinkit, joiden avulla järjestät huikeat uudenvuoden juhlat eli bileet, joista puhutaan vielä pitkään seuraavan vuoden puolellakin. Kerää siis joulukoristeet odottamaan ensi vuotta, laita paras bilevaihteesi päälle ja valmistaudu ottamaan uusi vuosi eeppisesti vastaan!

Tosibilettäjän tärppi:

Jouluna moni on saanut tarpeeksi löhöilystä ja sohvannurkassa köllöttelystä, joten uutena vuotena bilejalka vipattaa jo kovasti. Unohda uudenvuoden juhlissa kaikki jouluinen kotoilu ja panosta parhaaseen mahdolliseen biletunnelmaan: näistä bileistä ei kukaan halua lähteä kotiin ennen pilkkua.

Uudenvuoden vietto ja ohjelma

Uuttavuotta voi juhlia monin tavoin, mutta useimmiten juhliin kutsutaan perhettä ja ystäviä, syödään ja juodaan hyvin, nautitaan ilotulitusten valoilmiöistä ja tehdään leikkimielisiä ennustuksia tulevalle vuodelle. Uudenvuoden ohjelma määräytyy pitkälti seurueen, käytettävissä olevan ajan ja juhlatilan mukaan.

Perinteisiä uudenvuoden ohjelmanumeroita ovat presidentin uudenvuodenpuhe ja Wienin filharmonikkojen uudenvuoden konsertti. Jotkut suuntaavat uudenvuoden juhliin teatteriin tai oopperaan, mutta suurimmalle osalle uudenvuoden kohokohta ovat kuitenkin iltajuhlat ja bileet, joihin saa laittaa kimalletta päälle ja juhlia railakkaasti seuraavan vuoden puolelle saakka.

Perinteistä uudenvuoden ohjelmaa ovat tinan valaminen, rakettien ampuminen ja tähtisadetikut sekä uudenvuodentoivotukset, kilistelyt ja suudelmat puolenyön aikaan, vuoden vaihtuessa. Jos haluat tuoda juhliisi hieman jotain erilaista ohjelmaa, kokeile esimerkiksi beer pongia: taatusti hauska ajanviete, joka takaa hilpeän juhlatunnelman! Toinen hieman erilainen ohjelmanumero on juomapeli Never have I ever, jossa jokainen kertoo vuorollaan asian, jota ei ole koskaan tehnyt. Jos joku seurueesta on tehnyt kyseisen asian, ottaa tämä huikan juomastaan.

Tinan valaminen on uuden vuoden juhlien ehdoton ohjelmanumero. Tinan valamiseen liittyy monia uskomuksia, mutta useimmissa niissä ennustetaan tulevan vuoden tapahtumia. Tapa on rantautunut Suomeen Ruotsista ja Keski-Euroopasta. Uudenvuodentinat ovat useimmiten hevosenkengän muodossa, ja ne sulatetaan kauhassa takkatulessa tai liedellä. Kun metalli on sulanut, se kipataan kylmällä vedellä täytettyyn ämpäriin, jossa se jähmettyy. Tässä vaiheessa saa esittää mielessään myös toiveen tulevalle vuodelle. Jähmettynyttä kappaletta katsotaan valoa vasten ja sellaisenaan, pyrkien selvittämään, mitä sen muodot ja varjot kertovat tulevasta. On muutamia kuvioita, joiden tiedetään ennustavan tiettyä asiaa: laiva enteilee matkoja, avain uranousua, rosoisuus rahaa ja mureneminen sydänsuruja.

Tosibilettäjän tärppi:

Sinkut hoi! Jos tinan valamiseen käytettyyn veteen kastaa nenäliinan ja laittaa sen tyynyn alle, näkee unessa tulevan kumppaninsa. Muistathan myös, ettei tinaa saa heittää sekajätteeseen, vaan se tulee lajitella ongelmajätteen mukaan.

Tosibilettäjän tärppi:

Luo bileillesi oma hashtag, johon vieraat voivat tägätä illan aikana ottamiaan kuvia. Mikäli valotikut luovat juhliisi erityishyvän boogien, tägää mukaan myös #valotikutfi

Uudenvuoden tapahtumat Suomessa

Ilotulitukset ja rakettien ampuminen ovat yksi uudenvuoden näyttävistä juhlintakeinoista. Ilotulituksia ja uudenvuoden ohjelmaa järjestetään ympäri Suomen kaupunkien toimesta. Helsinki järjestää perinteisesti näyttävän ilotulituksen Kansalaistorilla vuoden vaihtuessa. Tapahtumassa on alkuillasta koko perheen ohjelmaa ja lasten ilotulitus, minkä jälkeen artistit ja vauhdikkaampi ohjelma alkavat. Lisäksi eri kaupunginosiin on järjestetty asukkaille turvallisia rakettien ampumispaikkoja ja mukavaa ohjelmaa.

Turussa uusi vuosi on perinteisesti otettu vastaan juhlavasti ilotulituksen ja ohjelman parissa Tuomiokirkontorilla. Myös Jyväskylä juhlii näyttävästi: Kirkkopuiston paraatiaukiolla on lapsiperheiden uusivuosi ja samassa paikassa kaupungin virallinen uudenvuoden vastaanotto musiikin ja ilotulituksen parissa. Oulussa ihastellaan uudenvuoden ilotulitusta kauppatorilla klo 20 alkaen.

Moni ampuu raketteja myös itse, mikäli ei pääse katsomaan julkisia ilotulituksia. Omiin juhliin ilotulituksen voi järjestää hauskasti nyyttäriperiaatteella eli jokainen vieras tuo haluamansa ilotulitteen. Näin saadaan näyttävä ja taatusti ainutlaatuinen kattaus ilotulituksia! Ilotulitteiden ampumisessa on muutamia huomioonotettavia asioita: ilotulitteet tulee ampua aina poispäin ihmisistä ja asutuksesta, suojalasit on muistettava sekä jäljet siivottava. Terveen maalaisjärjen käyttö on sallittua. Mikäli ilotulitusten ekologisuus ja kertakäyttöisyys mietityttää, voit vaihtaa ne bilevaloihin ja polykarbonaattituotteisiin, jotka kestävät vuodesta toiseen.

Uudenvuoden tarjoilut

Uudenvuoden aaton tarjoilu voi nykyään olla melkein mitä vain: cocktailpalat, buffet tai hienompi illallinen. Uudenvuoden klassikkoruokia ovat kuitenkin nakit ja perunasalaatti, jotka ovat myös mainio uudenvuoden yöpala, mikäli nälkä pääsee yllättämään kesken yöllisen juhlinnan. Tässä maukas resepti uudenvuoden perunasalaatin valmistukseen, mikäli haluat panostaa hieman kaupan valmissalaatteja enemmän.

Jos haluat järjestää uudenvuodenjuhlat, joissa ruokapuolen pääosassa ovat cocktailpalat, kannattaa kattaus miettiä niin, että kaikki ruoat ovat helposti syötävissä sormin. Tämä mahdollistaa sen, etteivät vieraat ole sidottuja pöytiinsä, vaan voivat seurustella ja liikkua ruokailun lomassa vapaasti. Maukkaita cocktailpaloja uudenvuoden juhliin ovat esimerkiksi piparjuurihyrrät ja bruschetat. Myös buffet-tyylinen ruokailu on hyvä vaihtoehto, sillä silloin vieraat voivat valita haluamaansa ruokaa eri vaihtoehdoista. Mikäli tarkoitus on ruokkia isompi joukko juhlijoita, voi olla fiksua käyttää catering-palvelua, jolloin saa itse keskittyä vieraiden viihdyttämiseen ja juhlista nauttimiseen.

Mikäli haluat panostaa toden teolla ja valmistaa pitkän kaavan mukaan nautittavan illallisen, kannattaa miettiä uudenvuoden menu niin, että eri ruokalajit toimivat myös kokonaisuutena. Talviset maut yhdistettynä raikkaisiin juomiin tuovat iltaan juhlan tuntua. Uudenvuoden illallisen menuun saat ideoita esimerkiksi tästä. Rennompiin juhliin sopivat illalliseksi esimerkiksi täytetyt letut, kuten jauhelihatäytteiset ohukaiset, broileritäytteiset ohukaiset ja kasvistäytteiset letut.

Uudenvuoden jälkiruoka on hyvä olla suhteellisen kevyt, sillä liika sokeriähky tai tuhti lopetus ruokailuun voi viedä voimat ennen vuoden vaihtumista. Mikä olisi pahempaa, kuin torkkua illan tärkeimmän hetken ohi? Suosi siis kevyitä jälkiruokia, joissa on raikas maku. Esimerkiksi erilaiset sorbetit ja jäätelöt toimivat mainiosti. Kahvipohjaiset drinkit, kuten Irish Coffee ja hieman harvinaisempi Mexican Coffee, sopivat hyvin myös sellaisenaan jälkiruoiksi. Kannattaa ylipäätään varata juhliin tarjolle kahvia sekä aineksia kahvipohjaisiin drinkkeihin. Näin varmistat, että vieraasi jaksavat varmasti juhlia koko yön. Keitä kahvia valmiiksi termospulloon, josta sitä on helppo annostella sellaisenaan tai osaksi drinkkiä. Pikapiristyksenä toimii loistavasti Hot Shot.

Iltaan on hyvä varata myös uudenvuoden naposteltavaa, kuten pähkinöitä ja muita herkkuja. Esimerkiksi hedelmä- ja vihanneslautanen dippeineen on mainion kevyt ja raikas valinta. Tärkeintä, että juhlissa on koko ajan tarjolla jotain suuhunpantavaa, sillä nälkäkiukusta kärsivä juhlija on omiaan pilaamaan kaikkien juhlatunnelman!

Uudenvuodenpäivänä on suosittua järjestää runsas brunssi, jossa muistellaan edellistä iltaa ja lyödään uuden vuoden lupaukset lukkoon. Vuosi alkaa ihanasti, kun sen ensimmäisen päivän saa viettää rauhassa ystävien kanssa. On sanottu, että jos vuoden ensimmäinen vieras on mies, tuo se onnea koko vuodelle. Valitse ystäväsi siis tarkoin! Brunssille sopii mainiosti nyyttärimeininki eli jokainen tuo jotain pientä brunssipöytään. Näin vastuu ruoanlaitosta jakaantuu ja kaikki pääsevät maistelemaan uusia makuja.

Tosibilettäjän tärppi:

Monilla voi uudenvuodenpäivänä päätä hieman kolottaa ja vatsa heittää kuperkeikkaa, joten kata pöytään esimerkiksi kevyt hedelmälautanen höystettynä krapulakansan kestosuosikilla eli pekonilla. Näin takaat vitamiinit, nesteytyksen ja tyydytyksen herkkuhimoon!

Tosibilettäjän tärppi:

Mikäli tarjoilet ruokia isommalle porukalle, hanki suosiolla kertakäyttöastioita, niin vältyt jättimäiseltä tiskivuorelta. Näin vältyt myös stressiltä siitä, että lautasia ja laseja menee juhlatohinassa rikki tai ne loppuvat kesken.

Uudenvuoden juomat: drinkki vai booli?

Uudenvuoden juomiin kuuluu ehdottomasti kaikki kuohuva ja kupliva, sillä ne luovat kiistatta juhlatunnelmaa, mutta mitä muuta juhlissa olisi syytä tarjoilla? Booli on aina helppo ja varma valinta saada vieraat juhlatunnelmaan. Jos haluat panostaa juomapuoleen astetta enemmän, valitse juhliin muutama uudenvuoden drinkki ja varaa kasa aineita valmiiksi. Maukkaita drinkkivaihtoehtoja ovat esimerkiksi mangocava, Frozen cosmopolitan ja caipirinha. Viimeistele drinkit palmuvarjoilla ja muilla drinkkikoristeilla.

Hauska idea on toteuttaa drinkkibaari nyyttäriperiaatteella: illan isäntä tarjoaa drinkkien tekovälineet, lantringit ja hedelmät, vieraat tuovat muut tarpeet makunsa mukaan. Kotibaari toimii niin, että jos tuot baariin jotain, saat sieltä myös ottaa. Drinkkien tekoon kannattaa varata kunnon välineet, kuten kotibaarisetti. Voit laittaa drinkkibaarin yhteyteen muutamia valmiita reseptejä, joita tulee kotibaarisetin mukana, tai antaa vieraille vapaat kädet. Hauska ohjelmanumero on pyytää jokaista vierasta kehittämään illan aikana oma nimikkodrinkkinsä!

Uudenvuoden klassikkojuoma on kuohuviini, jota nautitaan yleensä pitkin iltaa juhlallisesti kilistellen. Mikäli kaipaat juhliisi hieman extranäyttävyyttä, kokeile näitä vinkkejä kuohuviinin tarjoiluun. Mikäli kuohuviinipyramidi tai kuohuviinipullon avaaminen miekalla ei sytytä vieraitasi, ei sitten mikään! Varaa juhliin riittävästi kuohuvaa, niin vältyt katastrofilta, jossa juomaa ei riitä puolenyön tärkeimpään kilistelyyn. Yhdestä 0,75 litran pullosta tulee noin kuusi lasillista.

Muista hankkia tarjolle mietoja juomia, kuten siideriä ja olutta sekä alkoholittomia vaihtoehtoja. Tee tarjoilupöytään muutamia maustettuja vesiä, joilla vieraat saavat pidettyä nestetasot kohdillaan ja jaksavat juhlia pidempään. Hyviä mausteita veteen ovat esimerkiksi lime, sitruuna ja kurkku.

Tosibilettäjän tärppi:

Vältä haaverit ja pilko drinkeissä käytettävät hedelmät jo etukäteen sopiviksi paloiksi. Näin kukaan ei leikkaa juhlajuoman humussa vahingossa sormeensa!

Pukukoodi uudenvuoden juhliin

Uudenvuodenjuhlien asu riippuu pitkälti juhlan luonteesta, mutta useimmissa juhlissa suositaan pikkumustaa ja juhlavaa pukeutumista. Uutenavuotena on lupa säihkyä ja laittaa päälle tavallista kimaltavampaa asustetta. Tässä muutama vinkki naisten uudenvuoden pukeutumiseen. Saat asuusi lisää hohtoa, kun valitset asusteiksi hohtavia koruja tai valotikkuja. Luo valotikkujen ja liittimien avulla oman elämäsi catwalk-look! Valotikut toimivat erityisen kivasti baarin välkkyvällä tanssilattialla.

Yhä useampi viettää uutta vuotta kotioloissa, ja silloin asuna toimii monesti rento oloasu. Rentoonkin asuun on mahdollista tuoda ripaus juhlan tuntua esimerkiksi valotikuilla tai pimeässä hohtavilla koruilla. Jos tanssijalkaa alkaa illan mittaan yhtäkkiä vipattaa, sopivat asusteet juhlavampaankin lookiin. Bilepaketilla varmistat loistavat asusteet koko juhlakansalle.

Uuden vuoden juhlissa ei usein ole kovin tarkasti rajattua teemaa, mutta sellaisenkin voi halutessaan keksiä. Teema tuo pukeutumiseen lisää mielenkiintoa ja kohottaa juhlatunnelmaa. Teeman ei tarvitse välttämättä olla vaikea, vaan se voi keskittyä vaikkapa tiettyyn väriin. Esimerkiksi black&white ja glitter ovat helppoja teemoja uudenvuoden juhliin. Myös elokuvalliset teemat, kuten The Great Gatsby, ja eri vuosilukuihin yhdistyvät teemat, kuten 80- ja 90-luku, toimivat hyvin.

Koristeet uudenvuoden bileisiin

Uudenvuoden juhlissa toimii hyvin erilaisilla valoilla leikittely. Teemasta riippumatta valot luovat aivan omanlaistaan biletunnelmaa. Panosta siis koristelussa valaistukseen: luot hetkessä tilasta kuin tilasta tyylikkään juhla-areenan. Hämyisästä, juhliin valaistusta tilasta näkyvät paremmin myös ulkona ammuttavat ilotulitukset. Tässä muutamia vinkkejä biletilan valaistukseen:

Yhdistetty UV- ja discovalo kaukosäätimellä

Tämä discovalo yhdistää kaikki bilevaloissa tarvittavat ominaisuudet: RGB-värit ja UV-valon. Valoa ohjataan kaukosäätimellä. Valot voidaan ohjata esimerkiksi käyttämään vain tiettyjä värejä tai vaihtamaan väriä musiikin rytmiin sisäänrakennetun mikrofonin avulla.

Plasmalautanen 30cm

Upea plasmalautanen on taattu katseenvangitsija missä tahansa bileissä! Lautasessa on sisäänrakennettu mikrofoni, jonka ansiosta valonsäteet saa reagoimaan ääneen ja välkkymään basson tahtiin. Lautanen reagoi myös kosketukseen. Plasmalautanen sopii bileiden lisäksi arjen tunnelmavalaisijaksi ja koristeeksi.

Moottoroitu discopallo ledeillä

Laadukas discopallosetti, jonka voi asentaa kattoon tavallisen lampun paikalle. Moottori pyörittää discopalloa katossa, ja sisäänrakennetun mikrofonin ansiosta valot välkkyvät musiikin tahtiin. Discopallo tuo taattua biletunnelmaa!

Aloita uusi vuosi juhlavasti

Puolenyön aikaan on uudenvuoden juhlien kohokohta. Vuoden vaihtuessa ammutaan raketteja, ihastellaan ilotulituksia, kilistellään kuohuvalla ja toivotetaan kaikille hyvää uutta vuotta. Perinteenä on myös vaihtaa vuoden vaihtuessa suudelma, sillä sen uskotaan tuovan hyvää onnea tulevaan vuoteen. Mikäli ilotulitukset ja tähtisadetikut eivät ole sinun juttusi, voit juhlistaa vuoden vaihtumista myös hauskoilla konfettitykeillä.

Moni pohtii uutenavuotena mennyttä vuotta: mikä onnistui, mikä meni pieleen? Toteutuivatko tehdyt uuden vuoden lupaukset? Liian syvälliseksi ei kannata ryhtyä, sillä mennyttä ei saa muutettua. Voit kuitenkin päättää tehdä tulevasta vuodesta edellistä paremman niissä asioissa, joissa kaipaat muutosta. Tärkeintä, että nautit elämästä ja olet valmiina uuden vuoden tuomiin seikkailuihin!