Vauhdikas vappu – näin vietät unohtumattomat vappubileet

Mikä on vappu?

Vappu on iloinen karnevaalijuhla, jota vietetään kevään tulon kunniaksi. Vapulla on historiassa monia eri merkityksiä, ja vappu onkin esimerkiksi työväelle ja opiskelijoille tärkeä juhla. Vappuaatto on huhtikuun viimeinen päivä, ja vappupäivä 1.5. on Suomessa virallinen liputus- ja vapaapäivä.

Juhlan nimi vappu tulee sanasta Walborga eli Valpuri. Vapun historia ulottuukin alkujaan keskiajalle, jolloin Saksassa juhlittiin pyhimykseksi julistetun nunna Walborgan muistopäivää. Walborga huolehti erityisesti tyttöjen opetuksesta ja kulttuurityöstä. Euroopassa keltit ja germaanit viettivät vappua kesän alkamisen päivänä, sillä uskottiin, että vappuyönä kesän hyvät voimat voittavat talven pimeyden.

Suomen maaseudulla vappu puolestaan juontaa juurensa maatalouden perinteisiin. Rannikkoseudulla vapun kunniaksi sytytettiin kokkoja, joiden uskottiin parantavan karjan hedelmällisyyttä. Pahoja voimia ajettiin pois ja hyviä kutsuttiin tilalle kelloilla ja torvilla. Kokkojen äärellä tanssittiin sekä juotiin simaa. Vappuun liittyi monia muitakin uskomuksia ja taikoja.

Työväenjuhlana vappu on saanut alkunsa Yhdysvalloista, jossa toukokuun ensimmäisenä päivänä uusittiin työsopimuksia ja vaihdettiin työpaikkoja. Päivä vakiintui pian työväenliikkeen juhlaksi ja mielenosoituspäiväksi. Suomessakin järjestetään yhä tänä päivänä työläisten vappumarsseja, joilla on pitkä perinne taistelussa parempien työolojen puolesta.

Nykypäivän vapussa yhdistyvätkin luontevasti opiskelijoiden kevätkarnevaalit, kansainvälinen työväenaate, kesän saapumisen valojuhla sekä mahdollisuus järjestää eeppiset bileet. Kokosimme kasaan vinkit, joilla järjestät vauhdikkaat vappujuhlat täynnä väriä, tunnelmaa ja hauskanpitoa. Nappaa tästä parhaat vinkit vapun ruokaan, juomaan, koristeisiin ja ohjelmaan. Let the party begin!

Tosibilettäjän tärppi:

Moni pähkäilee kirjoitetaanko vappu isolla vai pienellä alkukirjaimella. Kieliopillisesti vappu kirjoitetaan pienellä, mutta toivotuksissa sen voi kirjoittaa myös isolla. Suosittuja vapputoivotuksia ovat esimerkiksi “Hauskaa Wappua!” ja “Glada Vappen!”. Huumorilla heitetään joskus myös "Klara vappen, bara vatten!".

Vappumenu eli vappuun sopiva ruoka

Vappuun kuuluvat vahvasti sima, tippaleivät, munkit ja kuplivat juomat. Vappuna ruoat saavat olla rentoja. Monelle vappuun kuuluu piknik, jossa nautitaan naposteltavien lisäksi kuohuvasta ja karnevaalitunnelmasta. Hyviä eväitä piknikille ovat esimerkiksi kesäinen perunasalaatti, avokadohummus ja ruisnapit, juustotäytteiset taatelit sekä mausteiset lihapullat.

Koska vappuna juhlitaan kesän alkamista, on se oiva hetki korkata kesän grillikausi käyntiin. Vaikka vappu on perinteisesti enemmän kaupunkijuhla, viettää yhä useampi vappuna kesän mökkikauden avajaisjuhlaa, jolloin grilli käy kuumana koko päivän. Vapun grillimenu voi koostua esimerkiksi itämaisella vivahteella maustetuista broilervartaista, kesäpyttiksestä ja grillipitsasta.

Vappuaaton ruokailun lisäksi vappubrunssi tai vappulounas virallisena vappupäivänä ovat suosittuja. Brunssilla ja lounaalla suositaan raikkaita ja kevyitä makuja, yhdistettynä hyvään kahviin ja tuoremehuihin. Myös juustot, kuten camembert viikunahillolla, toimivat mainiosti vappubrunssilla.

Vapun parhaista jälkiruoista ei ole epäilystä, sillä voiton vievät leivonnaiset. Munkit ja donitsit ovat perinteisiä vapun jälkiruokia, joita moni paistaa kotonakin perinteisillä resepteillä. Sokerissa kieritelty munkki siman kanssa saa väkisinkin veden kielelle! Toinen tunnettu vapun leivonnainen on tippaleipä, joka on alkujaan saksalainen leivos. Suomessa tippaleivät tulivat tunnetuksi ravintoloitsija Kajsa Wahllundin myötä. Mikäli perinteiset vappuherkut eivät ole sinun juttusi, kokeile esimerkiksi raikasta limettipiirasta.

Tosibilettäjän tärppi:

Vaikka nakit ja perunasalaatti ovat perinteisiä vappuruokia, voit yllättää vieraasi ja tarjota ne odottamattomassa muodossa: nappaa tästä vappuhodarien resepti talteen!

Tosibilettäjän tärppi:

Oletko koskaan kuullut pöhnämunasta? Jaloviinalla terästetyt soijamarinoidut kananmunat ovat taattu puheenaihe vappupöydässä!

Koristele vappukattaus serpentiinillä ja ilmapalloilla. Valotikut tuovat väriä kattaukseen ja auttavat navigoimaan pöydän ääreen myös illan hämärtyessä.

Juomat vappuun: sima, drinkki ja booli

Tärkeä osa suomalaista vappukulttuuria on sopiva juoma. Vapussa haetaan karnevaalitunnelmaa, joten kaikki kupliva, kuohuva ja kilisteltävä sopii mainiosti tunnelmaan. Perinteinen vappujuoma on sima, jota on valmistettu kevään juhliin 1700-luvulta saakka. Nykypäivän siman edeltäjä mainitaan jo Kalevalan tarinoissa, joten sillä on Suomessa pitkät perinteet.

Tosibilettäjän tärppi:

Sima on vappujuomista perinteisin ja sen valmistus kannattaa aloittaa ajoissa. Siman valmistuminen kestää valmistustavasta riippuen 3-5 vuorokautta. Perinteisen siman valmistus onnistuu esimerkiksi tällä reseptillä.

Kuohuviinit, shampanjat ja skumpat ovat legendaarisia vappujuomia. Mainio tapa piristää vapun perinteistä juomatarjoilua on vappudrinkki, kuten Vappu Masa. Myös Ginger martini ja French75 ovat vappuun sopivia drinkkejä. Koristele drinkit palmuvarjoilla todellisen vapputunnelman viimeistelyksi.

Mikäli kaipaat vappubileisiin ohjelmaa, ovat juomapelit aina hyvä valinta. Esimerkiksi beer pong sopii loistavasti pelattavaksi missä vain! Piknikillä saat haastetta peliin epätasaisesta maastosta, ja punaiset red cups -mukit sopivat värinsä puolestaan vappuun, kuin nenä päähän. Voit tarjoilla mukeista oluen lisäksi vaikkapa vappuboolia.

Koristele vappujuhla värikkäästi

Vappu on karnevaalien aikaa, joten näissä juhlissa saat leikitellä väreillä ja heittäytyä villiksi myös koristelun suhteen. Usein vappua juhlitaan ulkona ja paikkaa saatetaan vaihtaa muutamaankin otteeseen. Se ei silti estä panostamasta juhlatunnelmaa kohottavaan koristeluun. Serpentiini ja ilmapallot ovat vapun must-koristeita. Perinteisiä ilmapalloja sähäkämpi vaihtoehto ovat pimeässä hohtavat ilmapallot, jotka toimivat päivällä tavallisten ilmapallojen tapaan, mutta nostavat biletunnelman kattoon illan pimentyessä. Tässä muita ideoita vapun kuumimpiin koristeisiin:

SAIPPUKUPLAPYSSY

Mikä olisikaan kesäisempää, kuin saippuakuplat? Saippuakuplapyssyllä saat hetkessä iloisen kuplivaa vapputunnelmaa!

KONFETTITYKKI

Varsinkin, jos seuruuesi liikkuu vappujuhlinnan edetessä paikasta toiseen, voi isompia koristeita olla hankala kuljettaa mukana. Kompaktit konfettitykit kulkevat kätevästi mukana ja luovat juhlatunnelmaa, missä ikinä liikutkin.

JÄTTIMÄINEN LED-PALLO

Jos haluat panostaa yksinkertaisen tyylikkääseen, mutta silti tehokkaaseen koristeluun, valitse jättimäiset led-pallot ilahduttamaan juhliasi. Nämä pallot ovat halkaisijaltaan peräti 90cm, joten ne ovat taatusti näyttäviä! Merkkaa palloilla esimerkiksi piknik-paikkasi, eikä kukaan seurueestasi taatusti eksy väärälle viltille tahtomattaan.

Vappuasut ja vappumeikki

Vapun bileasuun kuuluu ehdottomasti karnevaalitunnelma – mitä värikkäämpää ja näyttävämpää, sen parempi! Vappujuhlijoilla näkeekin usein naamareita, vappuhuiskia ja serpentiiniä. Opiskelijat pukeutuvat vappuna haalareihin, jotka ovat vaihtelevan sään kannalta erinomainen asu vappuaaton juhlintaan. Haalari suojaa kylmältä, kostealta ja lialta – sen avulla löytää myös helposti kaverit kansanjoukkojen keskeltä värien perusteella. Jos haluat hieman erottua perinteisestä haalarikansasta, kruunaa asusi bilepaketin antimista kootuilla asusteilla ja mukanakuljetettavalla discopallolla, jonka avulla järjestät huikeat bileet juuri sinne, missä itse olet.

Naamareiden ja serpentiinien lisäksi moni haluaa panostaa myös meikkiin ja hiusten koristeluun. Vappuna hiusväri saa vaihdella sateenkaaren väreissä, eikä ole olemassa liian räikeää ilmettä. Hiusvärisetti on hyvä vaihtoehto, mikäli haluat saada juhlakampaukseen lisää sähäkkyyttä.

Tosibilettäjän tärppi:

Tosibilettäjä ei villitse väreissä vain päivänvalossa, vaan panostaa näyttävyyteen myös yökerhon tanssilattialla. Valotikuista rakennetulla kruunulla saat luotua maagisen mahtavan biletunnelman.

Vappu on ylioppilaiden juhlaa, joten perinteinen ja hieman hillitympi asuste vappuun on yo-lakki. Erityisesti vappupäivänä näkee paljon yo-lakkeja vapputoreilla ja piknikeillä. Jos päätät valita hillitymmän linjan asustuksen suhteen, tuo asuun hieman eloa vappukukalla tai räväkkyyttä vilkkuvilla led-laseilla.

Nykyään yo-lakin lisäksi monet käyttävät esimerkiksi teekkarilakkia, insinöörilakkia, tradenomilakkia tai merkonomilakkia. Lakeilla on vappuna erityinen merkitys, sillä esimerkiksi tekniikan ensimmäisen vuoden opiskelijoista tulee virallisia teekkareita vasta silloin, kun he saavat ensimmäisenä opiskeluvappuna teekkarilakin päähänsä.

Opiskelijavappu ja perinteinen vappuohjelma

Vappu on perinteisesti opiskelijoiden juhlaa. Ylioppilaat juhlivat innokkaasti kevään tuloa jo 1800-luvulla, ja nykyäänkin opiskelijat ovat yksi vapun ja koko sitä edeltävän viikon ahkerimpia juhlijoita katukuvassa. Erityisesti teekkarit eli tekniikan alan opiskelijat ovat aktiivisia vapun juhlijoita. Teekkarivappu, tai teekkareiden omin sanoin wappu, on kiistatta vuoden tärkein juhla, jonka juhlinta aloitetaan hyvissä ajoin ennen varsinaista päivää. Teekkareiden vappuperinteisiin kuuluvat mm. fuksikaste ja vappulehdet. Lue myös vinkkimme opiskelijabileiden järjestämiseen!

Tosibilettäjän tärppi:

Massaan sulautuva opiskelija päivällä, bileiden hohtava kunkku illalla? Erotu joukosta ja tuunaa haalarisi! Taiteile haalariisi piiloviestejä näkymättömällä musteella tai UV-teipillä. UV-valoissa nämä alkavat hohtaa upeasti ja saat haalariisi aimo annoksen hohtavaa bilemeininkiä.

Suosittu vappuperinne opiskelijoilla ympäri Suomen on erilaisten patsaiden lakitus. Lakin painuessa patsaan päähän, poksahtelevat kuohuviinipullot ja vapun juhlinta voi virallisesti alkaa. Jokaisella kaupungilla on omat perinteiset patsaat, jotka saavat opiskelijoilta vappuna lakin.

Vappu on perinteisesti myös työväen juhlapäivä, ja työväen vappumarssi on ehkä tunnetuin merkki tästä. Työväen vapun juuret juontavat 1800-luvulle, jolloin sosiaalidemokraatit halusivat kaikille maille yhteisen keväisen juhlapäivän. Vappu on ollut työväen perinteinen mielenosoituspäivä, jolloin on osoitettu mieltä esimerkiksi työolojen parantamisen suhteen. Helsingissä järjestettiin ensimmäinen vappumarssi vuonna 1898, jolloin marssittiin raittiusaatteen vuoksi. Mielenosoituksissa työläiset pukeutuivat parhaimpiinsa, eikä juopuneita marssijoita huolittu mukaan.

Lapsiperheille vappuun kuuluu olennaisena osana vapputori, jossa on paljon karnevaalitavaraa myyviä kojuja sekä vappuilmapallojen myyjiä. Musiikki soi luoden toreille iloista tunnelmaa, valmiina vastaanottamaan tulevan kesän. Myös vappupäivän konsertit ja lasten vappudisco ovat suosittuja ajanvietteitä perheille.

Vappu 2018 Suomessa

Vappu näkyy vahvasti ympäri Suomen: vapputorit ja ilmapallonmyyjät, opiskelijoiden lakittamat patsaat ja kaupungilla vilisevät ylioppilaslakit. Helsingissä vappua voi juhlia esimerkiksi Espan aurinkoterassin avajaisissa, vapputansseissa Vallilassa ja Hernesaaren aurinkorannassa. Opiskelijat lakittavat Mantan patsaan Espalla. Vappupäivänä kuohujuomat kilisevät Ullanlinnanmäellä, työväen kootessa rivejänsä Hakaniemessä.

Tampereella lakitetaan Hämeensillan Suomen Neito -patsas, ja vappupäivänä pääsee seuraamaan teekkarikastetta Koskipuistossa. Tampereella järjestetään paljon koko perheen vappuohjelmaa, musiikkia sekä tietysti vapputoreja ympäri kaupungin. Myös huvipuisto Särkänniemi avaa perinteisesti ovensa vappuna. Turussa vappu alkaa Taidemuseonmäen perinteisellä lakitustilaisuudella. Tämän jälkeen Lilja-patsas saa päähänsä lakin heti, kun opiskelijat ovat symbolisesti pesseet sen. Vappupäivän menovinkki on Vartionvuorenmäen vappupiknik, jonne on järjestetty ohjelmaa viihdyttämään väsynyttä bilekansaa.

Jyväskylässä Kävelykadun valtaavat vappumarkkinat, opiskelijoiden lakittaessa Kirkkopuistossa perinteisesti Minna Canthin patsaan. Vappupäivänä Jyväskylässä kokoonnutaan Harjulle piknikille, ja iltapäivällä ihastellaan upeita amerikanautoja vappucruisingilla. Vaasassa opiskelijat kokoontuvat perinteisesti Hovioikeuden rantaan, jossa ylioppilas- ja opiskelijakunnnat kisaavat vappusoudussa. Rannassa nautitaan piknik-eväitä, ja illalla kellon kuudelta lakitetaan Kirkkopuistikolla sijaitseva Topeliuksen patsas.

Vapusta kohti keskikesän juhlaa

Vappupäivää vietetään perinteisesti vaihtelevassa säässä, mutta hyvän biletunnelman saa onneksi aikaiseksi säästä riippumatta. Varustaudu vain oikeanlaisilla asusteilla, huolehdi koristeet kuntoon sekä varaa mukaan riittävästi ruokaa ja kuohujuomaa. Hyvä biletunnelma on nimittäin pitkälti asenteesta ja oikeanlaisesta varustuksesta kiinni.

Jos vappu ei ole yhtään sinun juttusi, nappaa tästä parhaat vinkit antivapun viettoon. Jos puolestaan joudut tahtomattasi viettämään vapun työvuorossa tai et muusta syystä pääse juhlimaan, et onneksi joudu kauaa odottamaan keskikesän juhannusjuhlia, jolloin voit päästää sisäisen bilehileesi valloilleen vappujuhlienkin edestä. Jos bilejalkaa vipattaa kovasti jo ennen sitä, järjestä eeppiset kotibileet – aina on hyvä syy bilettää!