Venetsialaiset – näin järjestät vuosisadan venetsialaisjuhlat!

Mitkä ovat venetsialaiset?

Venetsialaiset ovat pitkän ja kuuman kesän päättävä juhla, jota vietetään elokuun viimeisenä viikonloppuna. Suomessa juhlaan liittyy vahvasti veneily- ja mökkeilykauden päätös. Venetsialaisiin kuuluu olennaisena osana hyvä ruoka ja juoma, mainio seura, ilotulitukset sekä suomalaisesta luonnosta nauttiminen.

Historiallisesti kyseessä on veden, tulen ja valon juhla, joka on saanut alkunsa Italian Venetsian karnevaaleista. Erityisesti veden pinnalla leikittelevät valot olivat Venetsiassa juhlan keskiössä. Merikaupan myötä venetsialaisten juhlallisuudet saapuivat merimiesten mukana Suomeen, ja koska perinteet tulivat meriteitä pitkin, on venetsialaiskulttuuri erityisen vahvaa Länsi-Suomen rannikkoseudulla. Etenkin Kokkolassa venetsialaisia juhlitaan näyttävästi, ja kaupungin venetsialaisiin liittyvistä tapahtumista onkin muodostunut vuosittainen alueen kesän kohokohta.

Joissakin rannikkokaupungeissa venetsialaiset tunnetaan myös nimellä saarikauden päättäjäiset tai huvilakauden päättäjäiset, sillä venetsialaisten aikaan mökkejä ja huviloita ryhdytään hiljalleen laittamaan talviteloille. Venetsialaisia juhlitaan pääasiassa rannikkokaupungeissa, mutta viime vuosina juhla on levinnyt laajemminkin ympäri Suomen. Elokuun pimenevä ilta onkin tunnelmaltaan täydellinen onnistuneiden juhlien järjestämiseen ja sopivaan karnevaalitunnelmaan pääsemiseen! Kokosimme kasaan vinkit, joilla järjestät ikimuistoiset venetsialaiset täynnä iloa ja valoa. Mikäli haluat viedä juhlasi suorastaan ilmiömäiselle tasolle, hyödynnä tässä oppaassa paljastetut Tosibilettäjän tärpit!

Perinteiset venetsialaiset

Suomessa venetsialaisiin kuuluvat perinteisesti ilotulitukset, hyvä ruoka ja rento yhdessäolo mökillä, saaressa tai veneellä. Usein mökki tai vene koristellaan juhlakuntoon ja pöytä katetaan tavallista koreammaksi. Juhlimaan kokoonnutaan isolla joukolla sukua ja ystäviä, eikä juhlamieltä säästellä! Etenkin rannikkokaupungit, joissa juhlaa vietetään isommin, hiljentyvät venetsialaisviikonlopuksi täysin, kun ihmiset suuntaavat saaristoon juhlimaan mökeille ja huviloille.

Italiassa Venetsian karnevaalit toivat aikoinaan uuden ulottuvuuden eurooppalaiseen juhlakulttuuriin, kun juhlallisuuksissa nähtiin uutuutena Kiinasta tuotuja ilotulitteita. Ilotulitukset ja rakettien ampuminen ovat myös tänä päivänä iso osa venetsialaisia. Vaikka venetsialaiset ovat vasta viime vuosina levinneet laajemmalle Suomeen, on perinne elänyt rannikolla jo pitkään. Monelle Suomen sisämaan asukkaalle ovatkin tulleet yllätyksenä koko venetsialaiset ja elokuussa kauppoihin ilmestyvät ilotulitukset, joita on normaalisti totuttu näkemään vain uuden vuoden aikaan.

Kukin kaupunki päättää omista säännöistään venetsialaisten ilotulitusten suhteen, joten yleispätevää ohjetta rakettien ampumisajankohtaan tai -paikkoihin ei ole. On hyvä varmistaa oman kaupungin käytännöt ennen kuin lähtee paukuttelemaan raketteja. Myös metsäpalovaroitukset on syytä huomioida.

Modernit venetsialaiset

Yhä useampi nuoremman sukupolven edustaja haluaa viettää venetsialaisia perinteisen mökkivaihtoehdon sijasta kaveriporukalla kaupungissa tai illanvietolla rantaravintolassa. Mutta mitä tehdä, kun koko kaupunki hiljenee venetsialaisten ajaksi suurimman osan kansasta suunnatessa saareen? Silloin täytyy vain järjestää itse kesän kovimmat kaupunkivenetsialaiset!

Olennaisessa osassa kaupunkivenetsialaisten onnistumisessa on hyvä porukka ja oikea asenne. Venetsialaisia voi kaupunkimaisemissa juhlia esimerkiksi piknikillä. Tavoitteena venetsialaisissa on jollain tavalla tuoda luonto ja vesi lähelle sekä nauttia loppukesän tunnelmasta. Piknikille voi ottaa mukaan hauskoja koristeita luomaan tunnelmaa, eikä tarjoilustakaan tarvitse stressata, kun hoitaa ruokapuolen nyyttikesteinä: jokainen tuo mukanaan hyvää ruokaa ja kaikki saavat mahansa täyteen. Yhteinen piknik-illallinen on lähes varma menestys.

Toinen vaihtoehto on juhlia kotioloissa. Panosta tällöin kesäiseen koristeluun ja biisilistaan, jossa soivat kuluneen kesän kuumimmat hitit ja jokavuotiset klassikkokappaleet. Venetsialaiset ovat historiallisesti valon juhlaa, joten kaikki, mikä hohtaa, hehkuu ja valaisee, sopii teemaan!

Venetsialaisten TOP3-koristeet

Olennainen osa venetsialaisten juhlintaa ovat erilaiset valot ja lyhdyt. Pimenevässä elokuun illassa nämä koristeet pääsevät loistavasti oikeuksiinsa ja luomaan tunnelmaa! Päätitpä juhlia venetsialaisia perinteisesti saaressa tai modernisti kaupungissa, tässä vinkit koristeisiin, joilla juhlatunnelma on taattu.

VALOTIKUT

Valotikut ovat omiaan luomaan lisätunnelmaa pimenevään iltaan. Valotikkuja voi käyttää melkeinpä mihin tahansa tarkoitukseen, mutta erityisen hauskoja ne ovat ranne- ja kaulakoruina. Valotikut sopivat myös esimerkiksi pöytäkoristeiksi. Käytitpä valotikkuja missä tahansa, kirkkaissa väreissä hohtavat tikut nostavat juhlatunnelman heti kattoon!
Valotikut ovat helppokäyttöisiä, sillä ne eivät vaadi muuta, kuin hieman taittelua ja muutaman sekunnin ravistelun.

LED-ILMAPALLOT

Vaikka ilmapallojen voisi kuvitella sopivan ennen kaikkea lastenjuhliin, ovat LED-ilmapallot varma hitti myös aikuisempaan makuun olevissa bileissä. Ilmapallot luovat valoisaan aikaan juhlavan tunnelman ja toimivat himmeänä valaistuksena illan pimentyessä. Pallot pysyvät mukana juhlissa vaikka koko yön, sillä niiden sisällä oleva LED-valo pysyy päällä jopa 15 tuntia putkeen. Palloja voi ripustaa esimerkiksi terassille tai tienvarteen vieraille merkiksi juhlapaikasta. Ne luovat mukavaa tunnelmaa myös sisätiloissa.

JÄTTIMÄINEN LED-PALLO

Jos haluat saada koristeluilla aikaan todellisen wau-efektin, hyödynnä jättimäisiä LED-koristepalloja. Palloa voi väliaikaisesti käyttää myös ulkotiloissa, ja terassin tai laiturin koristaminen näillä palloilla näyttääkin elokuun illassa ja yössä suorastaan maagiselta. Pallot toimitetaan 12 kappaleen pakkauksissa, ja samassa pakkauksessa on useita erivärisiä palloja. Pallo täytetään puhaltamalla helppokäyttöisen suukappaleen avulla. Venttiili sulkeutuu itsestään. Pallo luo tunnelmallisen ja kauniin hehkun ympärilleen, ollen näin erinomaisesti venetsialaisen valojuhlan ytimessä.

Venetsialaisiin kuuluu vahvasti veden ja luonnon läheisyys, joten jos sää vain sallii, hyödynnä koko juhlatila ja koristele se myös ulkoa. Puutarhassa tai terassilla kimmeltävät valot luovat lumoavan tunnelman! Voit hyödyntää koristelussa lisäksi viirejä, lyhtyjä ja kynttilöitä. Sateisen sään sattuessa samat koristeet sopivat myös sisätiloihin.

Venetsialaisten tarjoilu

Venetsialaisiin kuuluu mukavan seuran ja tunnelmallisen koristelun lisäksi isona osana hyvä ruoka ja juoma. Loppukesän juhlaan sopivat hyvin esimerkiksi kesäinen grilliruoka, ruokaisat salaatit ja veden juhlan kunniaksi tottakai kalaherkut. Myös kasviksista saa loihdittua monenlaisia suussasulavia makupaloja. Elokuun loppu on sadonkorjuun ja satokauden päättymisen aikaa, joten satokalenteria kannattaa vilkaista, jos haluaa tämän hetken tuoreimmat raaka-aineet pöytään. Tarjottaviin saa lisäripauksen kesän makua valmistamalla ne grillissä, muurinpohjapannulla tai nuotiolla. Jälkiruoaksi venetsialaisiin sopivat kesäiset marjat, yhdistettynä esimerkiksi juustokakkuun tai jäädykkeisiin.

Mikäli järjestät juhlat isommalle joukolle, kannattaa miettiä astiapuolta hyvissä ajoin ennen juhlia. Saatko riittävän määrän yhteensopivia oikeita astioita ja haluatko tiskata ne juhlia seuraavana päivänä? Vai valitsetko kertakäyttöastiat, joista löytyy nykyään monenlaista tunnelmaan sopivaa kuosia? Varsinkin mökkiolosuhteissa tällä valinnalla voi olla isokin merkitys oman viihtyvyyden kannalta. Oli valintasi kumpi tahansa, kattausta voi piristää pienillä lisäyksillä, kuten pilleillä.

Vaikka kesä kääntyykin venetsialaisissa kohti syksyä, sopivat elokuun iltoihin juomaksi vielä kesäiset drinkit ja boolit. Hyödynnä boolissa kotimaisia marjoja ja miksaa sekaan limua sopivan raikkaaksi komboksi. Lisää kesäistä juhlatunnelmaa saat, kun viimeistelet drinkit koristeilla, kuten sateenvarjoilla tai drinkkitikuilla.

TOSIBILETTÄJÄN TÄRPPI

Illat voivat elokuussa olla jo viileitä, joten yllätä illan taittuessa yöhön vieraat lämpimällä kupillisella minttukaakaota. Kylmyys on paha tunnelmantappaja, joten varaa juhliin myös vilttejä kylmäkalleille tai nappaa kaveri nuotion loimussa kainaloon.

Venetsialaisten ohjelma

Venetsialaisten tunnelmaan sopivat hyvin erilaiset seurapelit. Näissä juhlissa ei tarvitse esittää coolia, vaan jokainen saa luvan heittäytyä itselleen sopivalla tavalla! Hyviä pelejä venetsialaisiin ovat esimerkiksi perinteiset porukalla pelattavat korttipelit, etenkin jos juhliin on kokoonnuttu hyvin eri-ikäisten voimin. Paskahousu, pokeri ja seiska ovat suomalaisille tuttuja koko perheen korttipelejä, joita pelatessa vierähtää tunti jos toinenkin. Myös ulkona pelattavat klassikkopelit, kuten mölkky ja tikanheitto sopivat venetsialaisten saaristotunnelmaan hyvin.

Juomapelit ovat aina taatusti hyvä tunnelmankohottaja. Esimerkiksi Yhdysvalloista Suomeen rantautunut beer pong on hauska juomapeli, jota pelataan usein pareittain tai muutaman hengen joukkueissa. Perusidea on saada pingispallo pompautettua vastustajan mukiin. Mikäli tässä onnistuu, joutuu toinen juomaan mukin tyhjäksi, ja tyhjä muki poistetaan pöydältä. Tarkemmat säännöt voit lukea täältä. Saat beer pongiin aidon ja autenttisen jenkkitunnelman, kun käytät mukeina legendaarisia red cupseja. Miksi ne ovat niin legendaarisia? Olet taatusti nähnyt näitä punaisia mukeja elokuvissa ja tv-sarjoissa, keskeisenä osana amerikkalaista bilekulttuuria.

On olemassa monia valmiita juomapelejä, mutta mikään ei estä keksimästä myös aivan omaa venetsialaisten juomapeliä. Mikäli pihalla riittää tilaa tai mökkinaapurit ovat leikkisää sorttia, voit heittää haasteen vaikkapa valomerkkipelistä. Ideana lyhyesti se, että lähetätte toisillenne valojen avulla viestejä, joita toinen joukkue koittaa arvata. Nopein arvaaja saa päättää häviäjän kohtalon juhlajuoman suhteen. Toinen hauska idea on pelata klassikkopelejä uudella twistillä: miten olisi valotikuilla pelattu kymmenen tikkua laudalla? Viimeisenä piilossaan pysynyt säästyy juomapelin rangaistukselta tai saa vaihtoehtoisesti extrahyvän huuruisen palkinnon.

TOSIBILETTÄJÄN TÄRPPI

Vaikka lähestulkoon kaikilla on nykyään älypuhelinten myötä kamera mukana 24/7, jäävät juhlista otetut valokuvat vähiin. Järjestä venetsialaisiin valokuvahaaste, jossa innostat vieraat ottamaan juhlista kuvia. Näin saat vieraille hauskaa ohjelmaa ja samalla muistot koottua talteen!

TOSIBILETTÄJÄN TÄRPPI

Valotikkujen avulla voit tehdä valotusaikoja muuttamalla taiteellisia tilannekuvia, joissa valoviivat elävät omaa elämäänsä juhlahumussa.

Venetsialaisten, kuten minkä tahansa juhlien, ohjelma riippuu toki paljon seurasta, joissa juhlia vietetään. Mikäli juhlaseurueessa on mukana lapsia, on hyvä miettiä myös heille sopivaa ohjelmaa. Tylsistynyt lapsi on omiaan tappamaan vanhempien juhlatunnelman, mutta onneksi tähän löytyy lukemattomia ratkaisuja! Lasten iästä riippuen voit järjestää heille esimerkiksi aarrejahdin mökissä ja sen ympäristössä. Isommat lapset voivat puolestaan osallistua aikuisten kanssa vaikkapa mökkiolympialaisiin, kunhan lajit katsotaan heille sopiviksi. Lapsivieraille on aina hyvä hankkia juhliin piirustuspaperia ja kyniä, sillä ne toimivat hyvänä hätävarana, kun lapsille iskee se hetki, ettei ole mitään tekemistä. Myös saippuakuplat ovat kestohitti lasten keskuudessa.

TOSIBILETTÄJÄN TÄRPPI

Aina aarteiden ei tarvitse olla suuria ja kalliita. Lapsille aarrejahdin voi toteuttaa edullisesti esimerkiksi valotikuilla, joita saa viidessä eri värissä. Muotoile tikuista rannerenkaita, kaulakoruja ja kruunuja, joita lapset saavat yhdessä etsiä. Valotikuista riittää taatusti viihdettä vielä pitkään aarrejahdin jälkeenkin!

Elämä venetsialaisten jälkeen

Monelle kesä päättyy venetsialaisiin, joiden jälkeen siirrytään hiljalleen kohti syksyä, haikaillen menneen kesän perään. Älä kuitenkaan vaivu epätoivoon, sillä lupaamme, että elämää on venetsialaisten jälkeenkin! Juhlien jälkeisenä päivänä voi juhlapaikalla odottaa kaaos, mutta muista, että aika kultaa muistot ja pian mielikuvissasi on jäljellä enää edellisillan ihanat hetket, joita voit muistella pakatessasi koristeita laatikkoon ensi vuotta varten.

Onneksi juhlallisuudet eivät lopu tähän, sillä venetsialaisten jälkeen on enää muutama kuukausi aikaa kuumimpaan pikkujoulukauteen! Joten kun venetsialaisten pölyt on pyyhitty pois, käännä katse kohti Korvatunturia ja seuraavia juhlasuunnitelmia. Tästä löydät vinkit päätähuimaavien pikkujoulujen järjestämiseen. Ja jos bilejalkaa vipattaa myös juhlapyhien ulkopuolella, älä jätä lukematta koottuja vinkkejä kotibileiden järjestämiseen!

TOSIBILETTÄJÄN TÄRPPI

Hyödynnä ajattomia koristeita, kuten valoja ja lyhtyjä, myös muissa vuoden juhlissa. Näin voit täydentää koristeita vain sesonkiin sopivilla yksityiskohdilla ja oikea tunnelma on luotu hetkessä!