Vinkit ja ohjeet valotikkujen käyttöön

Glowstickejä voi käyttää hyvin monenlaisissa tilaisuuksissa ja käyttötarkoituksissa. Tämän artikkelin on tarkoitus valaista hieman, millä eri tavoilla valotikkuja on mahdollista käyttää ja antaa hyväksi todettuja käytännön vinkkejä käyttöön.

Mitkä valotikut sopivat minulle?

Verkkokaupassamme on myynnissä muutamia erilaisia valotikkuja, joita kaikkia voi käyttää hyvin monipuolisesti. Osa valotikuista sopii kuitenkin tiettyyn tarkoitukseen paremmin kuin toiset ja tässä muutamia vinkkejä valotikkujen valitsemiseen. Valotikut eivät yleisesti ottaen sovi kunnolla valonlähteiksi muutamaa poikkeusta lukuunottamatta, joten yleensä valotikkuja käytetään esimerkiksi viihdetarkoituksiin, merkitsemiseen tai huomion herättämiseen.

Bileet, reivit(ravet, ravit), opiskelijabileet, konsertit

Bileisiin suosittelemme valitsemaan 8-tuumaisia valotikkuja. Näiden valotikkujen mukana toimitetaan kiinnikkeet, joilla valotikuista saa tehtyä rannekkeen tai kaulakorun, joten valotikut pysyvät aina menossa mukana. Lisäksi mukana toimitetaan liittimet, joilla valotikuista saa tehtyä muun muassa kukkia ja palloja, joten 8-tuumaiset valotikut ovat ehdoton valinta opiskelijabileisiin haalareihin kiinnitettäväksi. 8-tuumaiset valotikut hohtavat jopa toistakymmentä tuntia putkeen, joten ne kestävät vähän pidemmänkin biletyssession.

Erilaisissa bileissä näkee usein myös pienempiä valotikkuja, 6-, 4- ja 1,5-tuumaisia versioita. Kahden edellisen mukana toimitetaan kiinnityskoukut ja kaulanauhat, joten ne saa helposti kiinnitettyä esim. vaatteisiin kiinni. Yleensä kuitenkin näitä pidetään suoraan kädessä, joten 8-tuumaiset valotikut ovat bileissä helpompia ja vaivattomampia käyttää.

Retkeily, airsoft, ulkoilu

Retkeilyyn, airsoftiin ja ulkoiluun suosittelemme sekä 4- että 6-tuumaisia valotikkuja. Nämä ovat erityisen suosittuja erityisesti airsoftin harrastajien keskuudessa ja niiden etuihin voidaan laskea muun muassa helppo kiinnitettävyys varusteisiin, hyvä kestävyys sekä pitkät hohtoajat.

Retkeilyssä ja ulkoilussa valotikkuja käytetään yleisesti muun muassa reittien merkitsemiseen. Pimeässä valotikuilla merkitty reitti tai taukopaikka erottuu pitkänkin matkan päähän. Kaikki myymämme valotikut ovat säänkestäviä ja ne kestävät kovan tuulen ja sateen.

Hohdon voimakkuus ja kesto

Valotikkujen hohdon voimakkuus ja kesto riippuu kemikaalien sekoitussuhteista. Laboratorio-olosuhteissa on mahdollista saada aikaan vain muutaman kymmenen sekunnin hohto, mutta yleensä sekoitussuhteet ovat niin alhaisia, että valotikut hohtavat vähintään useita tunteja putkeen. Hohdon voimakkuuteen vaikuttaa myös ympäristön lämpötila: mitä lämpimämpää, sitä voimakkaampi hohto ja lyhyempi kesto. Maksimaaliseen hohtoon tarvitaan siis korkeampi lämpötila ja maksimaaliseen kestoon alhaisempi lämpötila.

Markkinoilla on myynnissä valotikkuja, joiden luvataan hohtavan tavallista voimakkaammin. Tämä on saatu aikaan voimakkaalla sekoitussuhteella, mutta sama on mahdollista saada aikaan kotikonsteinkin. Valotikun tai hohtavan hiusgeelin lämmittäminen hiustenkuivaajalla aiheuttaa sen, että kemiallinen reaktio voimistuu ja tuote hohtaa voimakkaammin, mutta lyhyemmän aikaa. Voimakkaamman hohdon aikaansaamiseen hohtotuote ei tarvitse kuin 10-15 sekunnin lämmittämisen. Varo lämmittämästä tuotetta liian kovilla lämpötiloilla, sillä se saattaa rikkoa valotikun tai aiheuttaa itsellesi terveydellisiä seuraamuksia pimeässä hohtavan hiusgeelin tapauksessa.